Doorgaan naar artikel

Duitsland kondigt inreisverbod Oost-Europeanen af

Duitse politie houdt grenscontrole. - Foto: ANP

Duitse politie houdt grenscontrole. - Foto: ANP

Duitsland heeft per direct een tijdelijk inreisverbod voor Oost-Europeanen afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Mensen die al onderweg zijn, hebben tot 16:00 uur (woensdag 25 maart) om de tijd de grens te passeren.

Onduidelijk is hoelang het inreisverbod van kracht blijft. Tot nu toe mochten seizoenarbeiders met een speciaal bewijs, net als grenspendelaars, eenmalig de grens over, maar dat is nu dus tot nader order verboden.

300.000 seizoenarbeiders

In een reactie op het inreisverbod zegt Joachim Rukwied, voorzitter van het Deutscher Bauernverband: “Het inreisverbod voor seizoenarbeiders treft onze bedrijven in de huidige periode zeer hard. In het bijzonder fruit-, groente- en wijnbouwbedrijven – die ook deel uitmaken van de cruciale voedselketen – zitten dringend verlegen om arbeidskrachten. Het inreisverbod moet zo kort mogelijk blijven.”

In de Duitse agrarische sector werken jaarlijks zo’n 300.000 seizoenarbeiders, hoofdzakelijk afkomstig uit Oost-Europa.

Ruimere regelgeving

Rukwied pleit ook voor snelle invoering van onbureaucratische oplossingen om mensen in en uit Duitsland als arbeidskracht in te kunnen zetten. De huidige regelgeving schiet daarin volgens hem tekort.

Snel delen

Stan Verstegen
Stan Verstegen

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin