Duitsland maakt meeste boter, kaas en melk in EU

16-11 | |
Kaasland Nederland staat in het rijtje van grote kaasproducenten op de vierde plaats. - Foto: Jan Willem van Vliet
Kaasland Nederland staat in het rijtje van grote kaasproducenten op de vierde plaats. - Foto: Jan Willem van Vliet

Duitsland staat overal bovenaan waar het gaat om de grootste productie van zuivelproducten in de Europese Unie. Het land produceert de meeste boter, kaas en drinkmelk.

Van alle kaas in de EU wordt 23% gemaakt door Duitse fabrikanten, blijkt uit cijfers van het Europese statistische bureau Eurostat. Kaasland Nederland staat in het rijtje van grote kaasproducenten pas op de vierde plaats met een aandeel van minder dan 10%.

De kaasproductie in de EU neemt elk jaar toe. Gemiddeld gesproken komt er jaarlijks 1,8% meer kaas uit de fabrieken. In 2021 nam de totale productie volgens Eurostat toe tot 10,4 miljoen ton. Daarmee heeft kaas een aandeel van 9,3% in alle zuivelproducten die in de EU worden gemaakt.

Spanje toont meeste groei

De kaasproductie in Duitsland bleef in 2021 vrijwel stabiel met iets minder dan 2,4 miljoen ton. Spanje laat veruit de sterkste groei zien. Volgens Eurostat een plus van liefst 16% ten opzichte van 2020. Spanje dat ook wel eens het land van 200 kazen wordt genoemd, groeit volgens deze cijfers vooral in de productie van harde kazen. De totale kaasproductie in het land steeg naar bijna 550.000 ton. Nederland en Denemarken zijn de belangrijkste landen waar de kaasproductie in 2021 juist afnam.

De zuivelverwerkers in de EU verwerkten vorig jaar een melkplas van in totaal 152 miljoen ton. Dat leverde 112,1 miljoen ton aan zuivelproducten op. Verse zuivel is de grootste categorie met bijna 38 miljoen ton. Daarvan is 23,2 miljoen ton als drinkmelk afgezet. Ook daarin is Duitsland met ruim 19% de grootste producent.

Daling productie drinkmelk

De totale productie van drinkmelk daalde vorig jaar in de EU met ruim 3%. Een van de grootste dalingen zien we in België. Bijna 10% minder drinkmelk dan in 2020. Daarmee blijft de drinkmelkproductie van de Belgen nog wel een stuk groter dan die in Nederland. Wat dat betreft is Nederland volgens Eurostat met een aandeel van 2,45 slechts een middenmoter in de Europese drinkmelkproductie.

Minder boter in EU

De boterproductie in de EU zakte vorig jaar met 2,5% naar zo’n 1,8 miljoen ton. Ook daarin hebben de Duitsers het grootste aandeel met zo’n 21,6%. De Fransen zitten daar niet ver achter met iets minder dan 20% van de totale boterproductie in de EU. Ierland (15,3%) en Polen (12%) hebben een relatief grote boterproductie. Daarna volgt Nederland met 7,6%.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer