Duitsland meldt eerste AVP-geval in deelstaat Saksen

31-10-2020 | |
Foto: DPA
Foto: DPA

Er is een eerste geval van Afrikaanse varkenspest gevonden in een wild zwijn in de Duitse deelstaat Saksen. Een tegelijk geschoten frisling (big) testte negatief op AVP.

Saksen grenst aan Polen, evenals het iets noordelijker gelegen Brandenburg, waar tot op heden alle gevallen werden gevonden.

Geen symptomen

Het wilde zwijn, een vrouwtje, werd geschoten tijdens een jachtpartij en had volgens een persbericht van het Duitse ministerie van Landbouw (BMEL) geen symptomen. Dit gebeurde op dinsdag 27 oktober in de nabijheid van Oberlausitz. Dit ligt in het noorden van de kreis Görlitz, in de buurt van de Poolse grens.

Kernzones

Hemelsbreed ligt die plek ongeveer 60 kilometer onder de zuidelijkste van de twee geïnfecteerde zones langs de grens met Polen. De vondst leidt tot de vorming van een nieuwe kernzone. Het nieuws komt een dag nadat er ook een geval van AVP is gevonden in een wild zwijn buiten de zuidelijke kernzone. Ook die zone zal worden uitgebreid.

Hoogste staat van paraatheid

Als gevolg van de vondst is Saksen in hoogste staat van paraatheid om verdere verspreiding te voorkomen. Het ministerie van Landbouw staat daarom in nauw contact met het Saksische ministerie van Sociale Zaken en Klantbescherming (SMS).

Het is aannemelijk dat het zwijn vanuit Polen de grensrivier Neisse moet zijn overgestoken. Aan Poolse zijde werden ter hoogte van de vindplaats in januari en maart positieve gevallen aangetroffen. Een daarvan lag destijds net iets meer dan 10 kilometer van de Duitse grens. Heel recent zijn daar ook nog gevallen gevonden.

Vast hek

Momenteel wordt gewerkt aan de aanleg van een vast hek langs de Duits-Poolse grens. Er staat sinds begin dit jaar een 75 centimeter hoge ‘wildafweerbarrière’, die onder stroom staat en een geurcomponent heeft.

117 karkassen positief

Volgens het BMEL zijn er nu 117 karkassen positief getest op AVP, 3 meer dan 30 oktober. De overige 116 zijn in Brandenburg gevonden, het merendeel in het zuidelijke kerngebied. Dit gebied bestaat uit de kreis Oder-Spree (96 gevallen) en Spree-Neisse (13). In het noordelijke kerngebied, dat een deel van de kreis Märkisch-Oderland beslaat, zijn tot op heden 7 dieren positief getest.

Polen

Polen kampt al sinds 2014 met Afrikaanse varkenspest in zijn wildezwijnenpopulatie. Tot vorig jaar bleef dat beperkt tot oostelijk Polen, maar sinds november vorig jaar is het virus ineens ook opgedoken in westelijk Polen. Het duurde tot september dit jaar voordat het de Duitse grens was overgestoken. In Duitsland zijn geen boerderijen besmet geraakt; in Polen alleen al zijn dit jaar 103 boerderijen getroffen. In totaal sinds 2014 zijn in Polen 340 boerderijen de dupe geworden, variërend in grootte van professionele bedrijven tot slechts enkele varkens.

ter Beek
Vincent ter Beek Hoofdredacteur Pig Progress


Beheer