Duitsland opent mogelijkheid voor ‘witte zones’ tegen AVP

Het landbouwministerie van Duitsland geeft groen licht voor de inrichting van wildezwijnen-vrije zones.

Dergelijke zones – zogenoemde witte zones – moeten bijdragen aan de AVP-bestrijding en is aanbevolen door de Euvet, het EU Veterinary Emergency Team. De eerste zone wordt volgens een mededeling van het ministerie in Berlijn ingericht rond het kerngebied van de AVP-uitbraak in de deelstaat Brandenburg. Het gaat daarbij om een omheinde strook van rond het gebied tot aan de grens van Polen. Frankrijk en België hebben eerder met goed gevolg de methode met de witte zones al toegepast.

Nauwe samenwerking bij AVP-bestrijding

Varkenshoudersorganisatie ISN is blij met het initiatief. Het roept de autoriteiten van Brandenburg om de maatregel ook ‘consequent en zonder compromissen om te zetten’.

Landbouwminister Julia Klöckner maakt tevens bekend dat er nauw met Polen en Tsjechië zal worden samengewerkt bij de AVP-bestrijding. Dat is afgesproken tijdens een videoconferentie met Klöckners collega’s, de Poolse landbouwbewindsman Grzegorz Puda en landbouwminister Miroslav Toman van Tsjechië. De opzet is om niet alleen op ministerieel niveau initiatieven te coördineren, maar ook op het niveau van de veterinaire overheidsinstanties.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.