Skip to content

Duitsland produceert minder biologische groente

Een kleiner areaal en een hete, droge zomer zorgen voor een krimp van de productie van biologische groente in Duitsland. ​​​​​​​

Updated on:
Nieuws
Agri
Sustainable food
Qua areaal heeft biologisch een aandeel van 14% in de totale Duitse groenteteelt. - Foto: ANP premium

Qua areaal heeft biologisch een aandeel van 14% in de totale Duitse groenteteelt. - Foto: ANP

De biologische groenteteelt in Duitsland heeft in 2022 een stap achteruit gezet. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis.

Destatis houdt de ontwikkeling van de biologische groenteteelt bij sinds 2012. Jaar op jaar werden groeicijfers gepresenteerd. Tot 2021 werd een groei gemeten van in totaal 71% in het areaal. Vorig jaar werd voor het eerst een kleiner areaal geregistreerd. De teeltoppervlakte kromp met 4% naar 17.800 hectare.

10% minder Duitse biologische groente

De hoge temperaturen en de droogte in de zomer van 2022 drukten de productie nog meer. Dit resulteerde in een totale oogst van 431.000 ton biologische groente. Dat betekende een daling van 10% ten opzichte van de grote productie in 2021.

Aandeel biologisch areaal gelijk

Het aandeel biologisch in de totale groenteteelt bleef evenwel gehandhaafd. Qua areaal heeft bio een aandeel van 14% in de totale Duitse groenteteelt. Vanwege iets kleinere opbrengsten per hectare is het aandeel in de totale productie 11%.

Exclusief aardbeien is het areaal biologische vollegrondsgroenten vorig jaar met 3,6% gekrompen naar 17.563 hectare. Ruim een derde bestaat uit wortel- en knolgewassen. De teelt daarvan slonk in 2022 met minder dan 1%. Bij de peulvruchten nam de teelt af met bijna een kwart tot minder dan 2.000 hectare.

Meer Duitse biologische asperge

De teelt van koolsoorten en blad- en stengelgroenten nam daarentegen toe. Zo groeide het areaal biologische asperges met 2,2% tot boven de 1.600 hectare. De productie daarvan nam nog iets sterker toe: +3,2% naar 8.281 ton. Het aantal bedrijven met biologische asperges nam daarentegen af; min 9 naar 158 bedrijven.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin