Duitsland verbiedt kiemremmers 1,4Sight en Argos

Met verkeerde heetvernevelingsapparatuur kunnen Argos en 1,4Sight vlam vatten.
Met verkeerde heetvernevelingsapparatuur kunnen Argos en 1,4Sight vlam vatten.

Het Duitse Bundesamt für Verbraucherschuts und Lebensmittelsicherheit (BVL) heeft per direct de verkoop en gebruik van de kiemremmingsmiddelen 1,4Sight (1,4-dimethylnaftaleen) en Argos (sinaasappelolie) verboden. Ze mogen vanaf 4 december 2020 niet meer verkocht en toegepast worden.

Reden volgens BVL is dat de kiemremmers brandgevaarlijk zijn. In landkreis Anhalt-Bitterfeld in de deelstaat Sachsen-Anhalt en in landkreis Neustadt in de deelstaat Beieren zijn recent twee grote aardappelschuren volledig afgebrand.

Heetvernevelen

Oorzaak van de brand bleek terug te voeren naar het heetvernevelen van de kiemremmers. Er bestaat het vermoeden dat de gebruikte heetvernevelingsapparatuur niet geschikt zou zijn geweest om de brandbare kiemremmers mee te vernevelen.

Swingfogs

Wellicht hadden de gebruikers swingfogs waarmee ze in het verleden hun aardappelen met chloorprofam mee gasten, ook gebruikt om ook de nieuwe kiemremmingsmiddelen mee te vernevelen. Met deze beide middelen bestaat de kans dat de vlam naar binnen slaat, en het apparaat vlam vat.

Gebruik voorlopig niet toegestaan

Om verdere branden in aardappelbewaringen te voorkomen en te voorkomen dat toepassers en omwonenden aan grote risico’s worden blootgesteld, is gebruik van beide kiemremmers voorlopig niet meer toegestaan. Pas wanneer de toelatingshouder met onderzoek kan aantonen dat de middelen met bepaalde apparatuur wel veilig kan worden toegepast, wordt het verbruiksverbod van beide kiemremmers door de BVL opgeheven.

Nog één kiemremmer toepasbaar in Duitsland

De enige kiemremmer die Duitse aardappeltelers nu nog kunnen gebruiken, is Biox-M, op basis van groene muntolie. Deze kiemremmer kan met koudvernevelingsapparatuur worden verneveld.

Chloorprofam

Argos had pas sinds 29 oktober 2020 een toelating in Duitsland, 1,4Sight sinds 16 maart 2018. De nieuwe kiemremmers worden pas sinds dit seizoen veelvuldig gebruikt, omdat vanaf dit seizoen het gebruik van de populaire goedkope kiemremmer chloorprofam Europees is ingetrokken.

Knuivers
Martijn Knuivers Redacteur
Meer overBeheer