​Duitsland verhoogt varkensprijs met 8 cent

10-08 | |
Slachtlijn varkens
Slachtlijn varkens

Slachterijen Tönnies en Vion Duitsland volgen, naar eigen zeggen onder protest, de 8 cent verhoging van de Vereinigungspreis.

Daarmee komen de belangrijke noteringen voor vleesvarkens uit op € 1,93 per kilo geslacht gewicht. Vorige week verhoogden beide slachterijen de prijzen voor de niet-gecontracteerde varkens weer tot het niveau van de Vereinigungspreis.

Opbrengsprijs de goede kant op

Volgens ISN zijn er genoeg signalen vanuit de markt dat het met de opbrengstprijs van het karkas de goede kant op gaat. Met name het aflopen van de vakantieperiode en het goede weer geven een stimulans. Azië lijkt daarnaast meer in de markt te komen. Aan de andere kant staat de afzet van dure artikelen onder druk als gevolg van de hoge inflatie. Een verstorende en onzekere factor is het op de markt brengen van ingevroren vlees vanuit de Particuliere Opslagregeling.

Beperkt aanbod

Naast een aantrekkende vraag is ook het beperkte aanbod varkens een belangrijke motivatie voor hogere noteringen. In Duitsland lagen de slachtaantallen vorige week 10% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Zeker met de voorspelde hete periode zal dat komende week zeker niet hoger uitvallen.

Nederlandse prijzen ook omhoog

Ook in Nederland is sprake van een prijsstijging. Vorige week gaf de DCA Beurprijs een stevig signaal door 4 cent te plussen naar € 1,79 per kilo geslacht gewicht. Ook de meeste slachterijen deden er al een centje bij; maandag verhoogde Vion zelfs met 4 cent naar € 1,95 per kilo geslacht gewicht en ook Compaxo plust in dezelfde mate.

Daarmee lijkt Noordwest-Europa eindelijk aan te haken bij de positieve prijsbeweging die in het Zuiden al langer gaande is. Als de industrie opstart en China komt beter in de markt, kan de prijs verder omhoog.

Prognose: prijzen vleesvarkens stijgen.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stevens
René Stevens Freelance redacteur
Meer over


Beheer