Duitsland wil een zwijnvrije zone langs de grens

23-03 | |
Foto: Jan Vullings
Foto: Jan Vullings

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner pleit voor een wild zwijnvrije corridor tussen Polen en Duitsland.

Dat zei ze in een digitale vergadering met haar ambtscollega’s uit Polen en Tsjechië over de bestrijding van Afrikaanse varkenspest (AVP). Polen bouwt al afrasteringen in het grensgebied met Duitsland, maar deze zijn juist in de richting van de Duitse grens nog niet overal afgesloten. De Duitse minister riep haar Poolse collega Grzegorz Puda daarom op om de grens snel dicht te maken voor wilde zwijnen. Een wild zwijnvrije bufferzone is een belangrijk middel om de verdere verspreiding van het AVP-virus tegen te gaan. Klöckner betoogt dat alles gedaan moet worden om de opmars van het AVP-virus te stoppen en uiteindelijk Duitsland weer AVP-vrij te krijgen.

AVP is grensoverschrijdend

Een grensoverschrijdende aanpak van AVP is noodzakelijk, betoogt Klöckner. De uitbraken in Duitsland zijn allemaal tegen de grens met Polen. Uit DNA-onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen de AVP-gevallen in Polen en Duitsland. Tsjechië is weliswaar AVP-vrij, maar de gevallen in de Duitse deelstaat Saksen zijn slecht veertig kilometer verwijderd van Tsjechië. Het is daarom logisch dat dit land ook betrokken is bij de gezamenlijke maatregelen om de verspreiding van AVP tegen te gaan.

Europees geld

De drie landen hebben afgesproken bij de aanpak van AVP nog nadrukkelijker samen te werken. In de grensregio wordt versterkt gejaagd om populatie wilde zwijnen te verkleinen. Ook wordt aangeklopt bij de Europese Commissie voor extra geld om het virus te bestrijden. In Duitsland zijn bijna 850 wilde zwijnen gevonden die bezweken zijn aan AVP.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.