Duizenden boodschappen niet bezorgd door boerenprotest

De bezorgservice van Jumbo kon gisteren niet alle boodschappen bezorgen bij klanten. - Foto: Martijn ter Horst
De bezorgservice van Jumbo kon gisteren niet alle boodschappen bezorgen bij klanten. - Foto: Martijn ter Horst

Blokkades zondag opgeheven na gesprekken met supermarkten.

Door de boerenprotesten die vrijdag en zaterdag werden gehouden bij verschillende distributiecentra van Jumbo zijn 1.700 bestellingen niet bezorgd. Bij bevoorradingscentra van Albert Heijn werd ook gedemonstreerd, daar ging het om 4.500 klanten die geen bestelling hebben ontvangen, liet de supermarkt weten.

De boeren blokkeerden vrijdag en zaterdag in Raalte (Overijssel) de ingang van een bevoorradingscentrum van Jumbo. In Zwolle stonden boeren bij een distributiecentrum van Albert Heijn (AH) en ook in de Gelderse plaatsen Oosterhout en Geldermalsen werd actie gevoerd. AH stelde dat door de acties niet alle winkels in het oosten van het land goed bevoorraad konden worden.

Nog voor kerst gesprek met boeren

Einde boerenprotesten

De boeren stopten hun blokkades zondag na gesprekken te hebben gevoerd met de supermarkten. “Wij hebben de actievoerende boeren bij onze distributiecentra aangegeven met hen een gesprek aan te gaan. Onze inzet is om dit gesprek nog voor de kerstdagen te laten plaatsvinden”, zei een woordvoerster van Albert Heijn. In Zwolle vertrokken de boeren nadat burgemeester Peter Snijders hen een ultimatum had gesteld.

Farmer Friendly

Boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) zei eerder dat het om een spontane actie van individuele boeren ging. Donderdag liep een ultimatum van de actiegroep af. FDF had geëist dat supermarkten 3% van hun omzet afdragen aan de coöperatie Farmer Friendly.

Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) stelt te hebben aangegeven langer tijd nodig te hebben om te kijken naar het Farmer Friendly-voorstel. Directeur Marc Jansen zei al eerder zich niet onder druk te laten zetten met een ultimatum en daaraan gekoppelde dreigementen. FDF geeft aan in een verklaring voor kerst met de supermarkten te willen spreken, zodat het keurmerk Farmer Friendly voor de jaarwisseling gerealiseerd kan worden.

Medeauteur: ANP

Lees ook Lege schappen door boerenprotesten en Boeren protesteren bij distributiecentra van supermarkten

ter Horst
Meer overBeheer