Doorgaan naar artikel

Dun Agro: maatregelen overheid bedreigen teelt vezelhennep

Overheidsmaatregelen maken de teelt van vezelhennep onrendabel. Daarvoor waarschuwt hennepverwerker Dun Agro.

Geüpdatet op:
Nieuws
Agri
Sustainable food
Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

Overheidsmaatregelen maken de teelt van vezelhennep onrendabel. Daarvoor waarschuwt Dun Agro.

Volgens de hennepverwerker is dit het gevolg van aanpassingen aan eerder voorgestelde maatregelen in het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Een eerdere noodkreet over die voorgestelde maatregelen leidde tot een motie van Tweede Kamerlid Roelof Bisschop, die steun kreeg van vrijwel de hele Tweede Kamer. Naar aanleiding daarvan is een kleine aanpassing gedaan.

Hennep niet op lijst wintergewassen

Hennep staat nog niet op de lijst van wintergewassen. Telers op zandgrond moeten voor 1 oktober een van die wintergewassen als vanggewas hebben gezaaid. Dit gaat de uitspoeling van nutriënten tegen. Voor hennep is die datum te vroeg, omdat de stengels dan niet lang genoeg op het veld kunnen ‘roten’ (blootstellen aan water). Ook de teelt van hennepzaad is volgens de nieuwe regels niet mogelijk, omdat het zaad pas in oktober rijp is.

Lees op Boerderij.nl: Boeren missen gewilde teelten op lijst wintergewassen

Europese vergoeding per hectare

Het tweede knelpunt is de financiële vergoeding per hectare. Vezelgewassen vormen een aparte activiteit in de eco-regeling van het GLB. Op zich is dat volgens Dun Agro positief.

De regeling maakt echter een onderscheid tussen twee regio’s. In regio 1, waar ruim 80% van de hennep geteeld wordt, levert hennepteeelt telers relatief minder op bij deelname aan de eco-regeling ten opzichte van telers in regio 2.

Voor hennepteler en -verwerker Albert Dun, van Dun Agro, is het volstrekt onduidelijk waarom juist de Veenkoloniën, waar het overgrote deel van de vezelhennep wordt geteeld, financieel zo wordt benadeeld. “Het lijkt erop dat er een vergissing is gemaakt in het toekennen van de bedragen, anders kan ik het ook niet verzinnen. Dat is ontzettend pijnlijk, want hiermee wordt de hennepteelt in Nederland effectief de das om gedaan.”

Gelijke vergoeding en hennep als wintergewas

De oplossing is volgens Dun simpel: “De vergoeding die in regio 2 gegeven wordt, zou ook in regio 1 moeten gelden. Daarnaast zou hennep als ‘wintergewas’ bestempeld moeten worden. Wij zetten alles op alles om te zorgen dat we het tij nog kunnen keren.”

Lees ook: Kamer wil stimulans biobased bouwmaterialen in bouwbesluit

Snel delen

Image
Luuk Meijering

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin