Dunne zuivelmarkt met stabiel hoge prijzen

08-09 | |
De kaasmarkt laat nog een vast beeld zien. Kopers zijn bezig voor het vierde kwartaal en het aanbod past prima bij de huidige vraag. - Foto Misset
De kaasmarkt laat nog een vast beeld zien. Kopers zijn bezig voor het vierde kwartaal en het aanbod past prima bij de huidige vraag. - Foto Misset

Op de zuivelmarkt is het relatief rustig en zijn zowel kopers als verkopers terughoudend om zich op de markt te bewegen.

In de melkaanvoer is het nog steeds gewoontjes, al wordt ingeschat dat in Duitsland wat meer dan vorig jaar wordt gemolken. In Frankrijk blijft het krap in de melk en wordt voor vrije melk ver in de 60 cent betaald. In Duitsland en Nederland blijft het prijsniveau op een nog hoog niveau van 63 cent.

In de handel van room blijven de prijzen hoog, ongeveer op het niveau van afgelopen week. Er is wel vraag, maar alleen als kopers echt zonder komen te zitten. Een jaar geleden werd een prijs van rond € 5,50 per kilo betaald. Nu staat de prijs op zo’n € 8,55. De botermarkt voelt stabiel aan, maar onzekerheid over de hoogte van de prijzen is voelbaar. Uitval van vraag naar boter ligt op de loer. Voor het eerste kwartaal volgend jaar liggen prijzen met € 6.800 per ton lager dan voor directe levering (€ 7.100). Aan de eiwitkant is van enige stabilisatie sprake en ligt de prijs van concentraat op € 3,50 per kilo.

Poederprijs fluctueert

Poederprijzen schoten de afgelopen weken alle kanten op. Deze week is het erg rustig en ligt de prijs rond € 3.600 per ton. Verkopers zien het verschil met concentraat wel erg klein worden en zullen terughoudend zijn om op dit prijsniveau poeder aan te bieden. De GDT toonde na een aantal veilingen met flink dalende prijzen een positief resultaat. Dit lijkt de reactie op een achterblijvende melkaanvoer en een voorzichtige terugkeer van Chinese kopers op de veiling.

De kaasmarkt laat nog een vast beeld zien. Kopers zijn bezig voor het vierde kwartaal en het aanbod past prima bij de huidige vraag. De prijs blijft op € 5,20 per kilo en voor mozzarella ligt de prijs rond € 5 per kilo.

Prognose: prijzen blijven hoog.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer