Dure bierbostel toch gevraagd, aanvoer stro matig

De prijzen van de bijproducten voor de melkveehouderij zijn deze week ongewijzigd.

Tarwegistconcentraat is aantrekkelijk geprijsd. Dit is een product dat valt buiten de geplande voermaatregelen ter beperking van de eiwitinname via het voer. Dat wil zeggen, zolang het niet is verwerkt in een mengvoer. De vraag loopt niet storm. Ook bierbostel valt buiten het voorgenomen regime. Probleem is wel dat de bierbostelprijzen momenteel erg hoog zijn ten opzichte van de voederwaardeprijs. Vraag naar bostel is er altijd wel, doorgaans in evenwicht met het aanbod. De aanvoer is in het lopende seizoen echter kleiner dan anders, als gevolg van de door de coronacrisis achterblijvende bieromzet. Ondanks alles is de vraag naar bierbostel groot.

Ruwvoer in middelpunt

Ruwvoer staat nu in het middelpunt. Snijmais wordt wat ruimer aangeboden. De vraag is verminderd, waardoor de prijs iets is gezakt. Voor de beste kwaliteit geldt nu een prijs van ca. € 80. Graszaadhooi is beperkt verkrijgbaar; er is veel verregend. Uit Denemarken wordt binnen twee weken nieuwe oogst roodzwenk verwacht. Voor Engels raai geldt dat wisselende weersomstandigheden de oogst bemoeilijken. Weidehooi is beperkt beschikbaar, maar ook de vraag is heel matig.

De vraag naar stro is groot. Gerstestro is inmiddels wel binnen, de oogst van tarwestro is in Nederland nu bezig. De oogst van Frans tarwestro is al wel gedaan. De kwaliteit daarvan is heel goed, maar het aanbod is beperkt. Vanwege de droogte in het voorjaar is er minder volume binnengehaald (kortere stengels).

Aardappelreststromen zijn momenteel beperkt, dat geldt voor zowel stoomschillen als snippers. Beide zijn net als vorig jaar prijzig.

Herstel door weersomslag

De weersomslag van de afgelopen weken heeft ervoor gezorgd dat zowel mais als gras en akkerbouwproducten flink herstel hebben geboekt in de groei. De zetmeelaardappeloogst belooft flink te worden. Naar verwachting komen er straks dan ook bovengemiddeld veel aardappelpersvezels beschikbaar, tegen een gunstige prijs. Die is nog niet bekend, maar we geven een schot voor de boeg: € 33 tot € 34 per ton. Op tijd een doorvoercontract afsluiten levert dan nog extra korting op van € 2 tot € 4 per ton.

Prognose: stro duurder

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.