Dure energie maakt voeding nog steeds duurder

31-08 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Stijgende energieprijzen werken steeds harder door in de voedselprijzen. Dat meldt persbureau ANP naar aanleiding van de inflatiecijfers waarmee het Centraal Bureau voor de Statistiek naar buiten is gekomen.

Wereldvoedselorganisatie FAO maakte vorige maand reeds bekend dat de wereldwijde grondstofprijzen voor voeding op hun retour zijn. De prijzen van met name plantaardige oliën, granen en suiker liggen al weer op of onder het niveau van voor de oorlog in Oekraïne. Vlees en zuivel lieten ook wat lagere prijzen noteren, maar liggen nog wel wat boven dat niveau.

De lagere grondstofprijzen zijn nog niet merkbaar in de consumentenprijzen voor voeding. Dat komt met name omdat de gas- en stroomprijzen naar ongekende hoogte zijn gestegen. De gasprijs steeg vorige week tot boven de € 3 per kuub. En voor stroom moest meer dan € 600 per MWh worden betaald.

Op basis van de Europese berekeningsmethode berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek voor voeding, drank en tabak prijzen die in augustus 10,8% hoger lagen dan een jaar geleden. Het verschil met 2021 is daarmee groter geworden, want in juli bedroeg dat 10,1%. Mede door duurdere voeding is de inflatie in Nederland gestegen naar 13,6%. In juli was dat volgens de Europese rekenmethode 11,6%.

Specifieke cijfers voor voeding zijn nog niet bekendgemaakt. Maar op grond van de prijzen in de afgelopen maanden mag worden vastgesteld dat de prijsstijging bij voeding groter is dan 12%. Drank en tabak lieten al weinig prijsstijging noteren en in juli werden deze producten zelfs goedkoper dan in juni. Dat geldt voor tabak ook voor de prijsvergelijking met een jaar geleden. Drank was nog 3,7% duurder dan in juli 2021.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer