Dure mais en krapte in EU steunen tarweprijs

21-04 | |
Foto: AFP
Foto: AFP

Er ontstaat krapte op de markt voor tarwe in de EU. De beurs Groningen gaf voor het eerst sinds begin maart weer eens een prijsstijging te zien.

Er ontstaat krapte op de markt voor tarwe in de EU. De beurs Groningen gaf voor het eerst sinds begin maart weer eens een prijsstijging te zien. In België haalde de Fegra-notering voor gecertificeerde tarwe weer de grens van € 200 per ton. De oorzaak ligt buiten de EU. Er heerst droogte in de graangebieden van de Verenigde Staten, wat daar de tarweprijs op een hoger plan brengt, gestimuleerd door de momenteel peperdure mais. In de Russische regio is er in een deel van de teeltgebieden koude, die de groei frustreert. De prijzen op de wereldmarkt beginnen op te lopen. Verder geldt dat in de EU van de oude oogst al veel verkocht is. De export, met name vanuit Frankrijk, is in het lopende seizoen aan de stevige kant geweest. Voor de voederindustrie is de aanvoer vanuit Duitsland klein. Dat geldt ook voor voergerst. Vanuit het Verenigd Koninkrijk is ook geen aanvoer te verwachten, omdat men daar zelf met een krappe tarwebalans zit.

Weersomstandigheden

Weersomstandigheden drukken een zwaar stempel op de markt wereldwijd. In Frankrijk staat de tarwe er best goed voor, maar er is een korte periode van kou geweest. Voor de komende weken maakt men zich zorgen over droogte. In de regio rond de Zwarte Zee, in het bijzonder het Europese deel van Rusland en de Oekraïne, wordt neerslag verwacht. Dat wordt verwelkomd als gunstig voor de gewassen, nu de temperaturen er op seizoensmatig normaler niveau komen.

Termijnprijs mais

De termijnprijs voor mais kwam in Chicago op dinsdag 20 april tot boven de 600 dollarcent per bushel voor het contract mei 2021. Dat is omgerekend bijna $ 240 per ton, een kwart meer dan de waarde begin januari.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.