Skip to content

Dutch Fresh Port ontwikkelt reefer-hub voor versproducten

Dutch Fresh Port ontwikkelt een reefer-hub voor het tijdelijk opslaan van koelcontainers met versproducten.

Reefers zijn containers met een koelsysteem voor temperatuurgevoelige producten. - Foto: Canva/prachanart premium

Reefers zijn containers met een koelsysteem voor temperatuurgevoelige producten. - Foto: Canva/prachanart

Bedrijvencluster Dutch Fresh Port ontwikkelt een reefer-hub voor het tijdelijk opslaan van koelcontainers met versproducten. De verwachting is dat de hub in 2023 klaar is.

Reefers zijn containers met een koelsysteem voor temperatuurgevoelige producten. Rotterdam is de belangrijkste haven in Europa voor de import en export van koel- en vriesladingen in reefers. In totaal zijn er in Rotterdam 18.500 reeferaansluitingen, meldt het samenwerkingsverband Mobiliteit en Verstedelijking (MoVe). Ongeveer 75% van alle reefers met versproducten die in Rotterdam aankomen, heeft Greenport West-Holland als bestemming, waaronder Dutch Fresh Port in Barendrecht en Ridderkerk.

Onvoldoende doorstroming reefers

Het probleem is echter dat de doorstroming van de reefers uit de haven naar de importeurs onvoldoende is. De reefers komen 24/7 aan op de diepzeeterminals op de Tweede Maasvlakte. Soms komen daar 10.000 containers tegelijk aan. Maar de vers-importeurs zijn open van zes uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds en in het weekend gesloten. Het probleem is dat de vervoerders hun containers dan niet kwijt kunnen bij de importeurs. Dat veroorzaakt regelmatig lange files bij de terminal, bij de douane, op de A15 en bij de vers-importeur.

Parkeerplaats voor koelcontainers

Daarom ontwikkelt Dutch Fresh Port een reefer-hub. Dat is een parkeerplaats waar reefer-containers 24/7 kunnen worden neergezet en aangesloten op het stroomnet. Zo blijft de koeling werken. Importeurs kunnen de reefers ophalen wanneer het hen uitkomt. Volgens MoVe kunnen reefer-hubs een belangrijke rol spelen in de logistiek van versproducten. De reefer-hub bij Dutch Fresh Port is de eerste van Greenport West-Holland. Bij succes zullen er mogelijk meer volgen.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin