Duur foutje van accountant

28-08-2020 | |
Seegers
Pieter Seegers Fiscalist
Foto: Canva/utah778
Foto: Canva/utah778

Het valt ook niet mee om als adviseur alles in de gaten te houden voor je klanten. Er gaat nog wel eens wat mis. Zeker ook op belastinggebied.

Mijn ervaring is dat de meeste klanten een ‘suboptimaal’ advies niet in de gaten hebben. Laat staan die gevallen dat er helemaal geen advies wordt gegeven. Meestal loopt een slecht advies met een sisser af voor de adviseur.

En laat wel zijn: dat een adviseur ook niet alles weet, is heel begrijpelijk. Je kunt ook niet al je klanten perfect in het oog houden. Dat is bijna niet te doen. En ook alle snel veranderende wetgeving – van milieuregels tot belastingen – kan een mens nauwelijks bijhouden.

Schade verhalen van beroepsfout adviseur

Soms komt een ondernemer er achter dat het voordeliger was geweest als er op tijd goed geadviseerd was. En dan kan een deel van de schade op de adviseur verhaald worden. Zo ook volgens een recente uitspraak van het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch.

In die uitspraak werd een agrarisch belastingadviseur veroordeeld voor een beroepsfout. De rechters oordeelden dat het via een stichting gedreven accountantskantoor toerekenbaar tekortgeschoten was bij een fiscaal advies in 2003 rond de bedrijfsoverdracht van een melkvee- en varkensbedrijf van vader op zoon. Met andere woorden: de adviseur moet een deel van de schade vergoeden en betalen.

Vaar nooit blind op adviseurs

Nu ga ik niet verder in op de uitspraak zelf. Belangrijker vind ik dat ook hieruit weer blijkt dat je als ondernemer nooit blind moet varen op adviseurs. Het maakt niet uit op wat voor gebied. Je moet altijd zelf de regie houden en begrijpen hoe het juridisch in elkaar zit. Niemand kent jouw privé- en bedrijfssituatie beter dan jezelf. Een externe adviseur kan gewoonweg niet alles weten. Houd daar rekening mee. Dat kan een hoop ellende achteraf besparen.

Niemand kent jouw privé- en bedrijfssituatie beter dan jezelf

Dat blijkt ook maar weer eens uit de uitspraak die de aanleiding is voor deze column. Het slechte advies blijkt een duur foutje te zijn voor zowel de boer als uiteindelijk ook voor de adviseur. En in dit geval doen de rechters pas uitspraak zo’n zeventien jaar na het advies. Zeventien jaar onzekerheid en procederen, dat komt er ook nog bij. Een duur en vervelend foutje uiteindelijk voor alle betrokken partijen.

Meer over


Beheer