Het inzaaiwerk voor oogst 2023 verloopt wisselend. Foto: Peter Roek
De vraag naar uien is niet heel sterk.
Wat dat betreft is er deze week niet veel veranderd op de uienmarkt. Qua afzet blijft de focus op Europa liggen. Uienprijzen in de baal zijn nog steeds stabiel tot licht zakkend. Het zijn moeilijke tijden voor de verpakkers en verwerkers. Er wordt verliesdrukkend gewerkt; partijen uien die bruto-voor-netto zijn ingekocht worden waar kan afgekeurd door de kopers. De stemming op de uienmarkt is daardoor niet heel positief. De duur ingekochte partijen worden als een last gezien. Sommige telers dachten makkelijk geld te verdienen en kopers gingen er vanuit dat het wel goed zou komen toen de uien voor € 1 per kilo werden gekocht.
Er zijn ook verwerkers die dit seizoen op tijd uien hebben ingekocht en prima geld hebben verdiend
Er zijn ook verwerkers die best goed geld hebben verdiend in de stijgende markt. De winst gaat alleen snel weg op dit prijsniveau als je duur hebt ingekocht en nu voor minder in de baal kunt doorverkopen. Er zijn ook verwerkers die dit seizoen op tijd uien hebben ingekocht en prima geld hebben verdiend. Sommigen sluiten dit seizoen het sorteerbedrijf bij tijds.
Importuien komen overal vandaan
Aan de andere kant lijken voldoende importuien op de markt te komen. Importuien komen overal vandaan. De uien komen vanuit alle windstreken, van Oceanië tot Zuid-Amerika en van Afrika tot Azië. Daarnaast zijn er ook partijen op de markt die nu weg moeten in verband met afnemende kwaliteit, terwijl deze eigenlijk tot juni ingepland stonden.
Het inzaaiwerk voor oogst 2023 verloopt wisselend. De nattigheid lijkt nu toch wel weg te trekken, maar door het ongunstige weer hebben sommige telers nog weinig kunnen doen op het land. Het uienzaad zit zeker nog niet overal in de grond.
Prognose: rustige uienmarkt.
Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt