Duurder worden eieren niet

13-12-2019 | |
Foto: Canva -
Foto: Canva

Het zijn goede weken voor de eierhandel. De vraag blijft groot.

Zelfs zo groot dat handelaren aangeven lege voorraadruimtes te hebben en dat ze eigenlijk nog net iets meer eieren nodig hadden. Maar bewaren of apart zetten is er niet meer bij. De reden? ‘Duurder worden ze niet!’

Pluimveehouders balen daarvan. Zij vinden dat de lijn van de noteringen niet weergeeft wat er op de markt gebeurt. ‘Eieren zijn niet aan te slepen en de noteringen vallen al stil’, zo klinkt het.

NOP richtprijs bruine ei stijgt € 0,04

De noteringen doen deze week inderdaad bijna een pas op de plaats. De NOP richtprijs van bruine scharreleieren van 62/63 gram stijgt € 0,01 naar € 8,49 per 100. 100 witte scharreleieren van dat gewicht stijgen € 0,02 en komen daarmee op € 7,77 per 100.

De WeserEms-notering voor bruine M-en stijgt wel. Na 2 weken op € 8,50 gestaan te hebben stijgt die notering nu door naar € 8,60 per 100.

Lees verder onder de grafiek.

Beter Leven-eieren zijn niet bij te maken

Met kerst voor de deur lopen alle soort en maten scharreleieren goed weg. De meeste soorten zijn daarbij ook voldoende voorradig. Maar het aanbod van 1-ster Beter Leven-eieren is krap. Die kun je niet bijmaken of uit het buitenland halen. Daar kan volgens handelaren volgende week dan ook nog wel eens een tekort aan komen. Aan de andere kant liggen ze daar ook niet van wakker. Supermarkten bestellen zoveel dat er na de feestdagen vaak nog veel eieren over zijn. Wat minder afleveren dan besteld wordt, is voor het herstel van de markt na de feestdagen volgens eierhandelaren dus helemaal niet erg.

Lees verder onder de foto.

Kooi-eieren

De handel in kooi-eieren loopt wel stroever. Daarbij speelt import uit Spanje en Polen de markt parten. Die komen niet in de grote retail, maar worden wel in bijvoorbeeld islamitische supermarkten verkocht. Toch daalt de NOP richtprijs duidelijk minder hard dan de afgelopen weken. De notering zakt niet meer met centen, maar nog maar tienden van centen: van € 1,050 naar € 1,043 per kilo.

Volgende week worden de kerstbestellingen verpakt en uitgeleverd. Dat zorgt een aantal dagen voor topdrukte op de pakstations. Daarna is de drukte voorbij en zullen de noteringen gaan dalen. In welke mate hangt af van de hoeveelheid eieren die na de feestdagen nog ongeconsumeerd in voorraad zijn.

Prognose: stabiel tot licht dalend.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer