Duurdere tarwe duwt maisprijs mee omhoog

17-02 | |
Foto: Eyevine
Foto: Eyevine

De tarwe- en maisprijzen stijgen verder op de termijnmarkten na de dip van de laatste twee weken.

De belangrijkste oorzaak is de vorst in de Verenigde Staten. De vrees bestaat dat de kou schade veroorzaakt aan de wintertarwe. Dat duwt de tarweprijs omhoog, en dat neemt de maisprijs mee omhoog.

Hoogste tarwenotering

Het termijncontract dat in mei afloopt, sloot dinsdag 16 februari op de termijnmarkt in Chicago op $ 6,615 per bushel (€ 201 per ton). Dat is de hoogste notering van deze maand. Het is streng gaan vriezen in de belangrijkste wintertarweregio’s van de VS. In Texas is vrijwel geen sneeuw gevallen waardoor de tarwe niet is beschermd tegen de vorst. Volgens marktbureau Agritel kan het wel enkele weken duren voor duidelijk wordt hoe veel tarwe is uitgewinterd. Dat legt een stevige bodem onder de tarweprijs in Chicago.

Maisprijs mee

De stijging van de tarweprijs neemt de maisprijs mee omhoog. Het mei-contract sloot dinsdag in Chicago op $ 5,498 per bushel (€ 179 per ton). Dat is een stijging van 2,5% ten opzichte van de laatste handelsdag op vrijdag. De termijnmarkt was maandag gesloten.

De termijnmarkt in Parijs laat dezelfde ontwikkeling zien. Het mei-contract voor tarwe sloot dinsdag op € 223,25. Net als in Chicago is dat de hoogste tarwenotering van deze maand. Het juni-contract voor mais sloot in Parijs op € 215,50. Dit contract is nog nooit voor zo veel geld verhandeld sinds de handel daarin in 2019 begon.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.