Doorgaan naar artikel

Duurzaam ondernemen loont

Ondernemers die duurzaam ondernemen presteren gemiddeld gezien financieel beter.

Bierbrouwerij Nevel in Nijmegen brouwt met alleen Gelderse ingrediënten. Een mooi voorbeeld van duurzaam ondernemen. - Foto: ANP

Bierbrouwerij Nevel in Nijmegen brouwt met alleen Gelderse ingrediënten. Een mooi voorbeeld van duurzaam ondernemen. - Foto: ANP

Ondernemers die duurzaam ondernemen presteren gemiddeld gezien financieel beter en komen minder vaak in financiële problemen. Dat concludeert consultancybedrijf Bain & Company op basis van data-analyses van 20.000 van onze klanten uit alle sectoren.

Wanneer ondernemers met een goed idee bij ons aankloppen voor financiering, gaan we in gesprek over de kansen en risico’s. Vanzelfsprekend gaat het dan ook over duurzaamheid. Wat doe je als ondernemer om in balans met mens en milieu te opereren? Deze waardevolle data stellen ons in staat ijkpunten te ontwikkelen voor de mate waarin sectoren duurzaam ondernemen, maar ook om met de klant te bespreken welke stappen nog mogelijk zijn en hoe wij daarbij kunnen ondersteunen.

Duurzaamheid steeds meer standaard

Het onderwerp duurzaamheid bespreken is op zich niks nieuws, maar het wordt wel steeds meer geïntegreerd en daarmee een standaard onderdeel in steeds meer proposities en producten. Dat is niet alleen belangrijk voor ons als bank, maar voor de hele maatschappij. Deze ontwikkeling zal de komende jaren een enorme vlucht nemen. Hier geldt: meten is weten. We moeten samen ontdekken waar de balans tussen mens en milieu ligt en, belangrijker nog, hier consensus in vinden.

Duurzaam ondernemen is goed voor je portemonnee en verkleint risico’s

Kringlooplandbouw in de food- en agrisector is een goed voorbeeld. De gedachte achter deze manier van landbouw bedrijven is eenvoudig: met zo min mogelijk afval, de uitstoot van schadelijke stoffen zo klein mogelijk en grondstoffen en eindproducten met zo min mogelijk verliezen benutten. Maar het begrip is nog te vaag, een echt duidelijke definitie ontbreekt.

Waar begin je?

Wij zien veel ondernemers die graag duurzaam willen ondernemen, maar niet weten waar te beginnen. En kun je als boer of tuinder je investering in duurzame land- en tuinbouw wel terugverdienen? Bovendien ligt een beschuldiging van greenwashing snel op de loer als we als samenleving geen overeenstemming hebben over wat het betekent om in balans met onze leefomgeving te ondernemen.

Het is een positieve ontwikkeling dat financiële instellingen duurzaamheid als substantiële factor erkennen bij kredietverstrekking en dat de Europese Unie hier wettelijke kaders voor ontwikkelt. Dat brengt ons terug bij de oorsprong van de EU: instaan voor vrede, veiligheid en welvaart. Duurzaamheid zal de komende decennia een voorspellende factor zijn voor onze vrede, veiligheid en welvaart.

Snel delen

Image
Carin van Huet

Directeur Food en Agri Nederland bij Rabobank

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin