Duurzaamheid voor de prijs van Netflix-abonnement

Oppewal
Johan Oppewal Redacteur
Foto: ANP
Foto: ANP

Duurzaamheid kost de consument niet meer dan de prijs van een Netflix-abonnement. Dat is de prikkelende boodschap van Rabo-topman Wiebe Draijer. Is dat een hoopgevende of juist een teleurstellende boodschap?

Draijer bedoelt het positief. Compensatie van uitstoot van broeikasgas is te doen. Hij verwijst naar een project voor CO2-opslag in Afrika, waar de 8-10 ton CO2 die elke Nederlander jaarlijks uitstoot via zijn consumptiepatroon, gecompenseerd kan worden voor krap € 200 per persoon. Dat is inderdaad tientjeswerk per maand, en dan kom je in de orde van grootte van genoemde abonnementskosten.

Hoopgevend

Heel hoopgevend. Toch blijkt het nog altijd schier onmogelijk diezelfde consument te bewegen dat geld ook voor dat doel uit te geven. Draijer constateert zelf dat die bereidheid ‘er niet altijd lijkt te zijn’.

Niet de prijs of de kosten zijn het probleem, maar de keuze

De keuze is het probleem

Waar zit dat hem in? Het antwoord is eenvoudig: omdat het niet per se hoeft. Niet de prijs of de kosten zijn het probleem, maar de keuze. Zolang er een goedkoop alternatief is voor hetzelfde product, zal dat altijd kansrijker zijn.

Om in Netflix-termen te blijven: € 11 per maand is geen geld voor onbeperkt films en series kijken. Behalve als je het voor € 6 elders kan. Hetzelfde geldt voor ieder ander product. Dit mechanisme verklaart ook het maffe verschijnsel dat je soms ook bioproducten en fairtrade-bananen in de aanbieding ziet.

Lees ook: Food en agri dempt corona-effect voor Rabobank

Productievoorwaarden via overheid regelen

Er is maar één antwoord op dit eeuwige probleem: zorg dat echt belangrijke productievoorwaarden niet via de markt, maar via de overheid geregeld worden. Zodat er geen ontsnappen aan is.

Oppewal
Johan Oppewal Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.