Skip to content

Duurzaamheidsprestaties gezamenlijk waarderen

De verduurzaming van de Food & Agri-sector is iets wat ons allemaal aangaat.

Foto: ANP

Foto: ANP

De verduurzaming van de Food & Agri-sector is iets wat ons allemaal aangaat. Ook bij Rabobank heeft het dagelijks onze aandacht.

Een duurzame, toekomstbestendige Food & Agri-keten is ons doel. We willen klanten ondersteunen en stimuleren door hun duurzaamheidsprestaties te waarderen. Door waardering ‘te stapelen’, ontstaat een verdere versnelling.

Rentekorting op basis van duurzaamheidsscore

Voorwaarde voor het belonen van duurzaamheidsprestaties is meten en zichtbaar maken. Dat is niet nieuw, sectoren maken immers al jaren hun duurzaamheidsprestaties inzichtelijk. Samen met diverse ketenpartners werkt Rabobank hieraan mee. Een mooi voorbeeld is de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij. Samen met FrieslandCampina en het Wereld Natuur Fonds hebben we deze monitor ontwikkeld. De monitor gebruiken we inmiddels ook als input voor onze duurzaamheidsmatrix. Met deze matrix brengen we de duurzaamheidsscore per klant in kaart bij een financiering.

Afgelopen maand zijn we gestart met een testfase om melkveehouderijklanten op basis van hun duurzaamheidsscore te belonen met een rentekorting op hun lening. Onze ambitie is, na een positief resultaat van de testfase, om deze methode ook uit te rollen naar de andere Food & Agri-sectoren.

Samen impact maken door waardering te stapelen

Deze stimulans vanuit een bank is natuurlijk belangrijk, maar echte impact creëren doen we samen. Met de gehele keten van verwerkers, retail, waterschappen, provincies, verpachters tot overheid en de consument. Als iedereen vanuit zijn of haar eigen positie bijdraagt, stapelt de waardering op en bieden we de boer of tuinder een duidelijke stimulans om te verduurzamen. In de markt zie ik dat de wil hiervoor volop aanwezig is. Dus mijn oproep aan ketenpartners is: maak gebruik van deze steeds verder ontwikkelende hoge Nederlandse standaarden en draag je steentje bij aan een duurzame, toekomstbestendige land- en tuinbouwsector. Het stapelen van waardering is samen impact maken, wij doen in ieder geval alvast mee.

Snel delen

Afbeelding
Carin van Huet

Directeur Food en Agri Nederland bij Rabobank

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin