Dwangsom van € 20.000 dreigt voor flitsbezorgers in Amsterdam

30-08 | |
Vestiging van flitsbezorgdienst Flink aan de Nassaukade in Amsterdam. - Foto: ANP
Vestiging van flitsbezorgdienst Flink aan de Nassaukade in Amsterdam. - Foto: ANP

Als twee vestigingen van flitsbezorgers Getir en Flink in Amsterdam-West niet voor 14 september sluiten, legt de gemeente ze een dwangsom op van € 20.000.

De bedrijven hadden bezwaar gemaakt tegen sluiting van de locaties aan de Nassaukade en de Da Costakade, maar volgens verantwoordelijk wethouder Reinier van Dantzig zorgen de zogenoemde darkstores voor te veel overlast in de buurt en moeten ze dicht.

Distributiecentrum

De flitsbezorgbedrijven brachten in dat ze functioneren als normale buurtsuper, maar de gemeente constateert na meerdere controles dat de vestigingen vooral dienen als distributiecentrum voor flitsbezorging. “De distributie vanuit deze vestigingen past niet in het beleid van de gemeente Amsterdam en leidt tot ongewenste situaties”, zegt Van Dantzig.

De bedrijven hebben per brief te horen gekregen dat als ze op 14 september niet dicht zijn, de gemeente ze de dwangsom oplegt.

Drukte door fietskoeriers

Bij flitsbezorgdiensten kunnen mensen boodschappen bestellen die binnen 10 minuten aan huis worden bezorgd. Omwonenden klagen vooral over de dichtgeplakte opslagruimtes in woonwijken en de drukte met fietskoeriers. Amsterdam strijdt al langer tegen de darkstores in de stad en besloot eind januari voorlopig geen nieuwe vestigingen voor flitsbezorging meer toe te staan. Ook moesten enkele darkstores de deuren sluiten.

Het stadsbestuur werkt momenteel aan nieuw beleid voor de vestiging van darkstores in de stad. Naar verwachting wordt dit voorstel de komende maand vrijgegeven voor inspraak.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer