€ 10 miljoen voor certificering Gelderse kalverhouders

Peter Drenth, Gelders gedeputeerde landbouw (CDA) en portefeuillehouder landbouw in het IPO. Foto: Hans Prinsen
Peter Drenth, Gelders gedeputeerde landbouw (CDA) en portefeuillehouder landbouw in het IPO. Foto: Hans Prinsen

Gelderse kalverhouders krijgen € 10 miljoen subsidie voor certificering.

Dat is nodig om mee te kunnen doen aan aan innovatieprogramma’s vanuit de landelijke overheid. Dat zegt Gelders gedeputeerde Peter Drenth in een interview met Boerderij. Van de ruim 700 Gelderse kalverhouders hebben 114 zich aangemeld voor de speciale opkoopregeling. Met hen voert de provincie nu gesprekken. In maart of april verwacht Drenth duidelijkheid over wie mee kan doen. De regeling is maatwerk. In principe wil de provincie grond, gebouwen en woonhuis opkopen, maar dat kan desgewenst ook anders, zegt hij. De grond wordt ingebracht in ‘gebiedsprocessen’ en wordt niet bij voorbaat onttrokken aan landbouw.

Gelderland overweegt om het beschikbare budget voor de landelijke opkoopregeling in verband met stikstof toe te voegen aan de kalverregeling. Daarmee zouden andere bedrijven niet mee kunnen doen aan deze regeling voor piekbelasters, zoals die wel genoemd wordt.

Niet extern salderen

Drenth licht toe waarom in Gelderland extern salderen nog steeds niet mogelijk is. “Gelderland ligt zo centraal dat bij elk project elders in Nederland, van Eemshaven tot Zeeland, er invloed is op Gelderse natuur. Iedereen heeft Gelderse stikstof nodig. Dan krijg je al snel een uitverkoop, met allerlei gevolgen voor de leefbaarheid van het platteland en voor de kracht van de sector. En je kunt nu wel woningbouw en industrie mogelijk maken met stikstof uit de veehouderij, maar dat houdt een keer op. Het is zaak dat die activiteiten mogelijk worden zonder elders stikstof vandaan te halen. Elke sector moet ook zelf aan emissievermindering doen.”

PAS-melders

Volgens Drenth staat het probleem van de bedrijven die geen NBwet-vergunning hebben bovenaan de agenda van elk overleg met minister Schouten. De 3.600 zogeheten PAS-melders zitten nu in een vergunningtraject. Daarnaast is er een nog grotere groep bedrijven van wie de stikstofdepositie op natuur zo laag is dat ze geen melding hoefden te doen. Dit probleem is veel breder dan de agrarische sector, aldus Drenth.

Stikstof wordt nu al veelvuldig gebruikt om activiteiten tegen te houden, als stok om de hond te slaan

“Hier zitten allerlei bedrijven van buiten de landbouw tussen. Maar we hebben hen niet in beeld. Deze groep is nergens geregistreerd. En nu wordt het spannend: Als ik ze in beeld heb, heb ik een lijst, en die gaan mensen opvragen. Stikstof wordt nu al veelvuldig gebruikt om activiteiten tegen te houden, als stok om de hond te slaan. Dit onderwerp staat op de agenda bij elk overleg met de minister. Het moet opgelost worden, maar dat is verre van eenvoudig.”

Oppewal
Johan Oppewal Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.