€ 1,23 miljard winst voor ABN Amro in 2021

09-02-2022 | |
Foto: Niels Akkerman / ProNews
Foto: Niels Akkerman / ProNews

ABN Amro, een belangrijke financier van de food- en agrisector, heeft 2021 afgesloten met een winst van € 1,23 miljard. Dat meldt de bank in de jaarcijfers over 2021. Over marktaandelen en ontwikkelingen in diverse sectoren doet het bedrijf bij de jaarcijfers echter geen uitspraken.

In 2020 draaide de bank nog een verlies van € 45 miljoen door de uitbraak van de coronapandemie en lockdowns. ABN Amro, dat nog altijd voor ruim 56% in handen van de staat is, profiteerde van het aantrekken van de economie. De zakelijke kredietverlening groeide met ruim € 4 miljard.

Incidentele posten

Incidentele posten, zoals de verkoop van het hoofdkantoor in het vierde kwartaal, hadden wel een grote invloed op het resultaat. Ook betaalde ABN Amro een schikking van bijna € 500 miljoen vanwege te weinig maatregelen tegen witwassen en moest de bank ongeveer € 250 miljoen reserveren voor klanten van persoonlijke leningen die te veel rente in rekening is gebracht.

Afboekingen op kredieten

Het grootste verschil is dat er veel minder is gereserveerd voor afboekingen op kredieten. De voorziening voor stroppen nam in 2020 zelfs iets af, in 2020 voegde ABN Amro nog € 2,3 miljard toe aan de voorziening voor slechte kredieten.

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur


Beheer