Doorgaan naar artikel

€ 1,3 miljoen subsidie voor vervanger ei-eiwit

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Momenteel wordt de gebruikte gist van bierbrouwers verwerkt tot diervoeding. Foto: Canva

Momenteel wordt de gebruikte gist van bierbrouwers verwerkt tot diervoeding. Foto: Canva

Het project Eggcited, waarin eiwitten worden gewonnen uit gist van bierbrouwerijen, ontvangt een subsidie van € 1,3 miljoen.

In het project werken drie bedrijven uit Gelderland samen aan de extractie van functionele eiwitten en eiwit-vezelstructuren uit gebruikte gist. Deze eiwitten kunnen gebruikt worden ter vervanging van ei-eiwit, melkeiwit en andere dierlijke eiwitten in de voedingsmiddelenindustrie.

De bedrijven in het project zijn Nizo, een privaat onderzoeksinstituut, start-up Fumi Ingredients en Ruitenberg Ingredients dat nieuwe ingrediënten verwerkt tot toepassingen in consumentenproducten. De drie bedrijven werken samen met bierbrouwer AB InBev die de grondstoffen aanlevert.

In het Eggcited-project zal de technologie worden doorontwikkeld naar industrieel relevante pilotplant schaal

Momenteel wordt de gebruikte gist van bierbrouwers verwerkt tot diervoeding. Fumi Ingredients ontwikkelde een technologie om functionele eiwitten uit gist te halen. “In het Eggcited-project zal de technologie worden doorontwikkeld naar industrieel relevante pilotplant schaal. De uitkomst is een proces met een significant kleinere CO2-voetafdruk voor de productie van eiwit vergeleken met de productie van ei-eiwit of melkeiwit”, aldus Corjan van den Berg, CEO van Fumi. Het proces wordt in eerste instantie ontwikkeld voor biergist, maar kan ook op basis van andere grondstoffen waaronder algen en bacteriën.

Samenwerken aan nieuwe businessmodellen

Ook na het project blijven de partijen samenwerken aan nieuwe businessmodellen, andere micro-organismen, innovatie en productie. De subsidie is toegekend door de Managementautoriteit Oost-Nederland in het kader van het Operationeel Programma Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Lees ook: Fumi Ingredients: interesse bijna belachelijk groot

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin