€ 1,5 miljoen voor corona-onderzoek slachterijen

22-01 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Er wordt € 1,5 miljoen uitgetrokken voor onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus in slachterijen.

Onder leiding van de Universiteit van Dublin gaat een internationale onderzoeksgroep uitzoeken waarom slachterijen en vleesverwerkende bedrijven hotspots zijn voor corona-uitbraken. Deze week was de aftrap voor het onderzoek.

Het onderzoek richt zich op de vraag waarom mensen die in vleesbedrijven werken kwetsbaar zijn voor de overdracht van het virus en hoe de risico’s kunnen worden verminderd. Een onderdeel in het onderzoek is bijvoorbeeld in hoeverre afvalwater kan dienen als vroegtijdige waarschuwing voor een situatie met meerdere besmettingen. De Duitse slachterij Tönnies, die te maken had met een grote corona-uitbraak vorig jaar, werkt als projectpartner mee in het onderzoek.

Weinig toevoer verse lucht in snijzaal slachterijen

Er werd vorig jaar al onderzoek gedaan naar de eerst corona-uitbraak bij Tönnies. Daaruit bleek dat de omstandigheden in de snijzaal ervoor zorgeden dat het virus zich tot meer dan 8 meter kon verspreiden. De factoren lage temperatuur, weinig toevoer van verse lucht, een constante luchtcirculatie door de airconditioning en fysiek zwaar werk speelden hier een rol in. De kennis over de verspreiding die bij Tönnies werd opgedaan, zal worden meegenomen in de nieuwe studie.

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.