Skip to content

€ 2 miljoen subsidie voor kweekvlees Nutreco en Mosa Meat

Kweekvleesbedrijf Mosa Meat en voerbedrijf Nutreco ontvangen een subsidie van bijna € 2 miljoen.

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Eiwittransitie
Hamburger van kweekvlees. - Foto: ANP premium

Hamburger van kweekvlees. - Foto: ANP

Kweekvleesbedrijf Mosa Meat en voerbedrijf Nutreco ontvangen een subsidie van bijna € 2 miljoen voor het verlagen van de kosten voor de productie van kweekvlees.

De subsidie is bedoeld voor onderzoek naar het verlagen van de kosten voor het groeimedium, de substantie met voedingsstoffen waarin de cellen worden gekweekt. Dit is het duurste onderdeel in het proces om kweekvlees te maken.

Het onderzoek richt zich op het gebruik van voedingsstoffen uit agrarische grondstoffen, in plaats van voedingsstoffen van farmaceutische oorsprong. Hiervoor worden (bij)producten uit de toeleveringsketen van Nutreco gebruikt. Mosa Meat verwacht zo de kosten aanzienlijk te kunnen verlagen. Eerder dit jaar vertelde mede-oprichter en COO van Mosa Meat Peter Verstrate in een interview met Food&Agribusiness al dat Mosa Meat deze mogelijkheid onderzocht.

Lees ook: Kweekvlees laat nog een aantal jaar op zich wachten

Nutreco CEO Fulco van Lede: “De subsidie ​​is een belangrijke stap in de richting van commercialisering van kweekvlees. Dit project sluit perfect aan bij ons doel van Feeding the Future. Omdat we ernaar streven een groeiende bevolking op een veilige en duurzame manier te voeden, zullen we naast traditionele landbouw een verscheidenheid aan nieuwe en opkomende eiwitproductiemethoden moeten gebruiken. Ik ben heel blij dat we de financiering hebben ontvangen, omdat dit ons in staat stelt om inputs te ontwikkelen voor de kweekvleesindustrie om duurzaam te produceren.”

Europese goedkeuring

De oprichters van Mosa Meat presenteerden in 2013 de eerste kweekvleesburger aan het wereldpubliek. Het bedrijf hoopt kweekvlees binnen enkele jaren op de Europese markt te brengen. Daarvoor is eerst nog Europese goedkeuring nodig.

Peter Verstrate, mede-oprichter en COO van Mosa Meat: “We zijn vereerd deze subsidie ​​van de EU te ontvangen en kijken ernaar uit om ons onderzoek te katalyseren om de kosten van celkweekmedia te verlagen. Steun van de overheid is een mooie bijdrage aan het op de Europese markt brengen van gekweekt rundvlees.”

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin