€ 2,2 miljard geïnvesteerd in duurzame eiwitproductie

08-03 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Europese plantaardige en alternatieve eiwitbedrijven haalden in 2021 € 2,2 miljard op. Het grootste deel ging naar bedrijven die plantaardige vlees-, ei- of zuivelalternatieven produceren.

De Europese plantaardige en alternatieve eiwitsector heeft vorig jaar € 2,2 miljard aan kapitaal opgehaald, grotendeels door een beursgang, fusie of overname door een groter bedrijf. In 2020 was dat bedrag € 460 miljoen. Dat betekent dat de sector nu volwassen begint te worden en het stadium van vroeg durfkapitaal voor start-ups achter zich begint te laten. Dat stelt het Good Food Institute Europe (GFI), een internationale instelling die ‘wil helpen om een duurzamer, veilig en juist voedingssysteem te bouwen door transformatie van de vleesproductie’, in een analyse van de financiële kant van de eiwitmarkt.

€ 1,9 miljard ging naar bedrijven die plantaardig vlees, eieren of zuivel produceren. Dat geld kwam meestal van zogenoemde liquiditeitsevenementen. Zo nam het Braziliaanse JBS, het grootste vleesbedrijf ter wereld, het Nederlandse Vivera over voor € 365 miljoen en kon het Zweedse Oatly ruim € 1,23 miljard ophalen met een beursnotering (IPO) aan de Nasdaq. Overigens is het wel zo dat de beurskoers van Oatly de laatste 6 maanden met 64% is gedaald.

Alternatieve vleesproductie

Het GFI kijkt nadrukkelijk ook naar alternatieve vleesproductie. Zo konden bedrijven voor ‘cultivated meat’, het produceren van vlees uit dierlijke cellen, € 123 miljoen vergaren, bijna 3 keer zo veel als in 2020. De investeringen in fermentatiebedrijven, die micro-organismen gebruiken om vlees, eieren en zuivel te produceren, kwamen uit op € 111 miljoen vergeleken met € 57 miljoen een jaar eerder. Een groot deel daarvan kwam voor rekening van het Duitse Formo, dat met een financieringsronde € 45 miljoen binnen wist te halen.

Lees ook: Mycoproteïne voor vleesvervangers in opkomst

Potentie Europa

Europa is een van de grootste potentiële markten voor plantaardig en gecultiveerd vlees, met nu al een aandeel van 45% van de wereldwijde markt voor plantaardig vlees, berekent het GFI. Corporate engagement-manager Carlotte Lucas: “Deze cijfers tonen aan dat de sector in Europa volwassen aan het worden is en dat grotere voedingsbedrijven serieuze interesse beginnen te krijgen in duurzame eiwitten. Veel Europese plantaardige bedrijven kiezen ervoor om geld op te halen via een beursgang of kijken naar overnames en fusies met grotere ondernemingen. Het is ook bemoedigend dat investeerders nu diversifiëren met meer geld naar gecultiveerd vlees- en fermentatiebedrijven. We dringen er echter bij die investeerders op aan om ook andere soorten financiering te bieden, zoals verschillende vormen van schuld, projectfinanciering en leasing van infrastructuur en uitrusting.”

Lucas roept de Europese Unie en nationale regeringen op om ‘cruciale R&D’ te financieren om de productie op te kunnen schalen en de kosten te verlagen. Dat zou volgens haar het vertrouwen van investeerders vergroten.

Onderzoek

De Europese cijfers komen uit een wereldwijd onderzoek door het in de VS gevestigde GFI. Daaruit blijkt dat de investeringen in plantaardig en alternatief eiwit op wereldschaal vorig jaar zijn uitgekomen op € 4,46 miljard, 60% meer dan in 2020. In dat cijfer zijn liquiditeitsgebeurtenissen zoals IPO’s niet meegenomen. Sinds 2010 zijn de investeringen in de sector opgelopen tot € 9,91 miljard, waarvan bijna driekwart sinds het begin van de coronapandemie.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer