€ 2,5 miljoen voor omzetten CO2 in eiwit

14-11-2020 | |
Het Britse Deep Branch heeft een Europese financiering van € 2,5 miljoen binnengehaald en bouwt daarmee een pilot-fabriek op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Foto: ANP/Annemiek Mommers
Het Britse Deep Branch heeft een Europese financiering van € 2,5 miljoen binnengehaald en bouwt daarmee een pilot-fabriek op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Foto: ANP/Annemiek Mommers

Een Brits biotechbedrijf dat diervoeder produceert van gerecycled koolstof, heeft recent € 2,5 miljoen aan financiering uit Europa binnengehaald om de productie te helpen opschalen. Het bouwt een fabriek in Nederland.

Deep Branch, opgericht in 2018 en gevestigd in het Britse Nottingham, is een koolstofrecyclingbedrijf dat micro-organismen gebruikt om CO2 om te zetten in hoogwaardige eiwitten. Het bedrijf heeft een Europese financiering van € 2,5 miljoen binnengehaald en bouwt daarmee een pilot-fabriek op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. De fabriek is naar verwachting operationeel in het tweede kwartaal van 2021.

Alternatief voor soja

Deep Branch kan CO2 uit industriële emissies, water, waterstof en micro-organismen met behulp van gasfermentatie omzetten in een nieuw type eencellig eiwit, Proton genaamd. Hiermee heeft de onderneming een grondstof voor diervoeder ontwikkeld met een voedingsprofiel dat vergelijkbaar is met vismeel.

“In het Verenigd Koninkrijk en in Europa worden pluimvee en gekweekte vis meestal gevoerd met vismeel en soja, die voornamelijk uit Zuid-Amerika worden geïmporteerd en een enorme impact op het milieu hebben. We ontwikkelen een nieuwe, duurzame manier om diervoeder te produceren, waardoor de CO2-uitstoot met meer dan 90% wordt verminderd in vergelijking met de huidige eiwitbronnen”, aldus CEO van Deep Ranch Peter Rowe.

Opschalen

Op kleinere schaal heeft de technologie zich inmiddels bewezen. Met de ontvangen investering wil Deep Ranch opschalen, zodat er genoeg volume aan eiwitten is om getest te kunnen worden door voerproducenten. “Het opzetten van de proeffabriek is een belangrijke volgende stap in het vinden van het perfecte recept voor Proton dat voldoet aan de eisen van voerproducenten. We zullen verdere proeven uitvoeren met BioMar en AB Agri, twee toonaangevende diervoederbedrijven die de zalm- en pluimveehouderij ondersteunen.”

Geschikte locatie

De jonge onderneming koos na een zoektocht naar een geschikte plaats voor de fabriek in het Verenigd Koninkrijk en Europa uiteindelijk voor de Brightlands Chemelot Campus Nederland. “Hier vinden we echt alles wat we nodig hebben. Deze campus heeft alle faciliteiten inclusief infrastructuur en vergunningen, veel expertise op het gebied van chemische processen, deskundige mensen én duurzame ambities. Wij sluiten graag aan bij de circulaire plannen voor CO2 recycling en duurzaam waterstofgebruik. In januari starten we met vijf medewerkers in gebouw 55 met de bouw van de pilot plant. Minstens zo belangrijk is de mogelijkheid om snel op te schalen. Op het Chemelot Industrial Park is ruimte voor een grootschalige productiefaciliteit en er zijn voldoende grondstoffen beschikbaar. We kunnen hier onze eigen hub opbouwen.”

Ook voor de Brightlands Chemelot Campus is het een stap: “Een bedrijf dat perfect past in ons duurzame profiel én de eerste onderneming op deze campus die actief is in de gasfermentatie. Ook op dat vlak kunnen we een leidende positie opbouwen”, aldus Bert Kip, CEO Brightlands Chemelot Campus.

Mede-auteur: Carolien Kloosterman

McCulloughBeheer