Skip to content

€ 29 miljoen verlies voor Vion

Vion heeft 2021 afgesloten met een verlies van € 29 miljoen. In 2020 was er nog € 53 miljoen winst.

Updated on:
Business
Nieuws
Vleesverwerking bij Vion. - Foto: ANP premium

Vleesverwerking bij Vion. - Foto: ANP

Vion Food Group, de grootste slachterij en vleesverwerker in Nederland, heeft het jaar 2021 afgesloten met een verlies van € 29 miljoen. In 2020 was er nog een winst van € 53 miljoen.

De omzet daalde met ruim 6% naar bijna € 4,6 miljard vooral door lagere prijzen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het foodbedrijf. Vion spreekt zelf van een ongekende combinatie van uitdagende wereldwijde ontwikkelingen en marktdynamiek die met name de Duitse activiteiten sterk hebben beïnvloed. Duitsland is veruit de grootste markt voor Vion. België is na Duitsland en Nederland de derde thuismarkt geworden door de overname van rundveeslachterij Adriaens.

Vanwege de oorlog in Oekraïne verwacht Vion onder hogere inkoopprijzen voor vee en verdere kostenstijgingen op een breed terrein. Dat zal ook effect hebben op prijzen voor vlees en vleesproducten. De directe omzet via export naar Oekraïne was minder dan € 20 miljoen.

Gestegen arbeidskosten in Duitsland

In Duitsland was sprake van moeilijke omstandigheden. De arbeidskosten stegen sterk door de nieuwe strenge regels voor personeel in slachterijen. Alle gedetacheerde medewerkers kregen een vast contract en samen met andere investeringen had dat forse gevolgen voor de winstgevendheid. Wat ook sterk drukt op de Duitse markt was de Afrikaanse varkenspest, dat zorgde voor een verbod op export naar China en een sterke afname van de varkensstapel. Minder export naar China zorgde voor een overschot aan varkensvlees op de Europese markt, vooral in Duitsland, en een forse daling van de Europese varkensvleesprijzen.

Bij rundvee stegen de prijzen van runderen juist sterk door een afnemend aanbod, vooral eind 2021. Dat drukt de marges van het concern omdat de hogere prijzen met vertraging doorberekend worden aan afnemers.

Meer ketens en klantconcepten

Vion blijft inzetten op een stijgend aandeel van de vleesproductie in ketens en klantconcepten, het aandeel ligt in Nederland en Duitsland inmiddels op ongeveer de helft. Dat was drie jaar geleden nog 15%. In Nederland is Vion onder meer leverancier van Albert Heijn via het ‘Beter Leven-programma. Dat betreft varkensvlees en inmiddels ook rundvlees. Andere voorbeelden zijn Simmental PUR in Beieren en het merk Robusto voor varkensdelen bestemd voor het topsegment gedroogde hammen in Italië en Spanje en varkensbuiken in Zuid-Korea.

In Duitsland is Vion gestart met de biologische keten ‘De Groene Weg’, de keten heeft in Nederland een nieuwe slagerij geopend en is gestart met een webshop.

Vion is eveneens actief met vleesvervangers onder het merk ME-At in Leeuwarden. Over omzet laat Vion niets los, wel dat het stijgt met dubbele cijfers. In 2021 is Vion samen met boeren en andere partners gestart met een proef om meer plantaardige eiwitten van Nederlandse bodem te gebruiken, de eerste producten liggen inmiddels in de winkel.

Resultaat 2022 onvoorspelbaar

Voor het resultaat 2022 doet topman Ronald Lotgerink geen voorspellingen. “Het effect van Covid valt langzamerhand weg, en de Europese markt is zich aan het herstellen van de gevolgen van de varkenspest in combinatie met een lage vraag vanuit China”, stelt hij vast. Voor de Chinese markt verwacht hij een beperkt herstel zonder de grote volumes van afgelopen jaren. De grootste onzekerheid is echter de crisis in Oekraïne. Lotgerink: “De inflatie en invloed op onze kosten is heel lastig te duiden. Dat geldt ook voor de inkoopprijzen van varkens en runderen. Die zijn ongekend fors gestegen in korte tijd.”

Vion heeft onlangs een kostenopslag voor energie en transport doorgevoerd. “Een deel van de afnemers had daar wel begrip voor, een deel ziet het liever in de prijs verrekend en nog een deel zegt afspraak is afspraak”, geeft Lotgerink aan. Duidelijk is dat de huidige omstandigheden gevolgen hebben voor contracten met afnemers via kortere looptijden of via meer mogelijkheden om gedurende een looptijd de prijzen aan te passen. “Het moet wel ergens vandaan komen’, stelt Lotgerink vast.

Dit jaar geen dividend

Vanwege het verlies wordt dit jaar geen dividend uitgekeerd. In 2021 was dat nog €17,5 miljoen over het boekjaar 2020 en een jaar eerder €14 miljoen. De enige aandeelhouder is Stichting Administratiekantoor SBT (SBT). De certificaten van de aandelen zijn in handen van NCB-Ontwikkeling dat gelieerd is aan boerenorganisatie ZLTO.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin