Doorgaan naar artikel

€ 30 miljard om wensnatuur te beschermen

"Duidelijk is dat de overheid gaat bewegen, Rutte is het stikstofgezeur zat", aldus Henk Schoonvelde. - Foto: Canva premium

"Duidelijk is dat de overheid gaat bewegen, Rutte is het stikstofgezeur zat", aldus Henk Schoonvelde. - Foto: Canva

Het kost mij moeite om niet cynisch te worden. Wees zuinig op onze voedselketen.

Ik las net de column van Hugo Borst in het Algemeen Dagblad. Columnist Hugo Borst kreeg de laatste jaren vooral bekendheid voor zijn inzet voor de ouderenzorg. Geen geld voor een koekje bij de koffie, geen tijd voor een praatje met de zorgmedewerker. Hugo Borst kreeg al snel de publieke opinie achter zich. We zijn een rijk land, maar de zorg wordt een alsmaar groter zorgendossier.

Efficiëntie, voor sommigen een vies woord, maar hier zit de achilleshiel van de zorg. Het is en blijft mensenwerk en je kunt het bijna niet efficiënter maken. Dus de kosten voor zorg zullen blijven stijgen. Maar Hugo Borst schreef cynisch. ‘Rutte, De Jonge, hoe vaak heb ik met hen aan tafel gezeten. Mooie gesprekken, begrip en instemming, maar ondertussen, er gebeurt niks.’

Voedsel

Nu word ik even cynisch. Hoe blij mag je dan zijn als politiek dat medicijn nummer 1, te weten voedsel voor de bevolking, steeds efficiënter geproduceerd wordt? Betrouwbaar, goedkoop en wanneer je wil, is er volop gezonde keuze. De voedselketen is een gestroomlijnde machine met de agrariërs als spil in de keten. Iets om zuinig op te zijn, lijkt mij. Maar nee, € 30 miljard publiek geld van u en mij lijkt er klaar te liggen om de agrarische sector in Nederland fors in te krimpen. Dit alles om wensnatuur te beschermen. Miljarden gaan we spenderen aan plantjes die verdwijnen door extra stikstof. Plantjes die groeien op arme en dode grond.

Stikstofdossier

Het cynisme voorbij? Blijkbaar lukt het ons niet om de geest in de fles te krijgen betreffende het stikstofdossier. Je zag het twee jaar terug gebeuren; de VVD en het CDA gingen door de knieën en de dierenaantallenknop was geen taboe meer. De toen zittende landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer kregen een functie elders en er werden na de verkiezingen nieuwe Kamerleden ingevlogen die de dirty job mogen uitvoeren. Duidelijk is dat de overheid gaat bewegen, Rutte is het stikstofgezeur zat. Een enorme zak geld gaat er komen, mijn zorg is wie voert straks voor ons agrariërs over deze opgelegde transitie de regie? In welke zakken gaan de euro’s verdwijnen, gaan we nuttige en effectieve dingen doen? Of word ik nu weer cynisch?

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Henk Schoonvelde

Melkveehouder

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin