Doorgaan naar artikel

€ 40 miljoen voor gezonde voeding op Antwerpse scholen

Om schoolkinderen gezonder te laten eten, trekt Antwerpen € 40 miljoen uit voor schoolmaaltijden.

Geüpdatet op:
Achtergrond
Food
Nationaal schoolontbijt, vorig jaar in Hilversum. De stad Antwerpen trekt 40 miljoen uit voor gezonde maaltijden op scholen. - Foto: ANP premium

Nationaal schoolontbijt, vorig jaar in Hilversum. De stad Antwerpen trekt €40 miljoen uit voor gezonde maaltijden op scholen. - Foto: ANP

De stad Antwerpen trekt € 40 miljoen uit om vanaf volgend schooljaar gezonde maaltijden op kleuter- en lagere scholen in de stad aan te bieden.

“Gezond en voldoende eten is cruciaal voor de groei en ontwikkeling van een kind”, verklaart stadsonderwijsbestuurder Jinnih Beels het initiatief. De stad moedigt daarbij scholen aan om met lokale leveranciers te werken en ook is er aandacht voor duurzaamheid.

Het is niet goed gesteld met het eetpatroon van basisschoolkinderen, stelt Beels. “Sommige kinderen eten onvoldoende gezond, ontbijten niet of krijgen een lege brooddoos mee naar school. Ouders lukt het om financiële redenen of door drukte niet altijd om te zorgen dat hun kind elke dag een voedzame maaltijd binnenkrijgt.” Dit heeft een nadelig effect op de gezondheid op lange en korte termijn. “Gezond en voldoende eten is cruciaal voor de groei en ontwikkeling van een kind. Bovendien helpt het hen om aandachtig de lessen te kunnen volgen op school.”

Smakelijke School

Vorig jaar is de stad Antwerpen daarom gestart met het proefproject ‘Smakelijke School’ op 9 basisscholen. Daar zijn voedzame schoolmaaltijden geserveerd, variërend van ontbijt tot tussendoortje, lunch met boterhammen of soep. Na een positieve evaluatie van dit project rolt de stad het nu breed uit. Vanaf 1 februari 2022 kan elke Antwerpse kleuter- en lagere school een toelage aanvragen om vanaf september gezonde voeding op school aan te bieden. In totaal gaat het om 65.000 leerlingen.

Antwerpen gaat uit van gemiddeld € 1 per kind per dag. Elke school kan zelf de samenstelling van haar pakket bepalen en zelf een leverancier kiezen. Beels: “Voor de ene school kan het gaan om een gezonde lunch, voor een andere om een voedzaam ontbijt of tussendoortje.”

Ongezond

Gezond eten wordt in Vlaanderen ingevuld volgens de richtlijnen van het Vlaams Instituut Gezond Leven, gepubliceerd in de gids ‘richtlijnen voor Vlaamse scholen over schoolmaaltijden’. Hierin staat dat kinderen er niet altijd een gezond consumptiepatroon op nahouden. Ze eten te weinig groenten en te veel vetrijke en suikerrijke snacks. Ook drinken ze te veel gezoete dranken. Eén van de oplossingen is volgens het instituut ‘een schoolomgeving te creëren waarin kinderen en jongeren gestimuleerd worden om gezonde keuzes te maken’. Dat advies volgt de stad Antwerpen dus op.

Vlees variëren

De gids adviseert onder andere een dagelijkse portie vlees van 100 gram voor een basisschoolkind en 150 gram groente. Wat betreft vlees is het belangrijk om te variëren tussen verschillende vlees en vissoorten. Voor de groenteconsumptie is het advies om het ritme van de seizoenen te volgen. Dat laatste advies stimuleert ook de consumptie van lokale producten.

Lokale leveranciers

Dat is echter geen harde eis. De keuze voor leverancier is voor rekening van de school en de leverancier mag zelf kiezen waar hij zijn producten haalt. “Maar we moedigen scholen wel aan om samen te werken met lokale leveranciers”, zegt Beels. “In het reglement is ook vastgelegd dat scholen de principes van duurzaamheid hanteren bij het aanbieden van gezonde voeding.”

Het Vlaams Instituut Gezond Leven adviseert scholen ook om aandacht te besteden aan de herkomst van het eten. “Leer leerlingen de oorsprong van verschillende voedingsmiddelen kennen, bijvoorbeeld door een bezoek aan een boerderij of voedingsbedrijf of door het zelf onderhouden van een moestuin.”

Auteur: Jerom Rozendaal

Snel delen

Image
Vilt

Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin