€ 48 miljoen minder omzet voor HZPC

08-10 | |
Pootaardappelbedrijf HZPC laat op een rassenshow aan hun klanten zien hoe ze in het laboratorium te werk gaan met DNA-onderzoek. - Foto: Mark Pasveer
Pootaardappelbedrijf HZPC laat op een rassenshow aan hun klanten zien hoe ze in het laboratorium te werk gaan met DNA-onderzoek. - Foto: Mark Pasveer

Pootgoedbedrijf HZPC heeft een zwaar jaar achter de rug. De omzet daalde in boekjaar 2020-‘21 met € 48 miljoen naar € 312 miljoen, een afname van 13%.

Wel nam de afzet gemeten in tonnage iets toe naar 904.000 ton, tegen 892.000 ton een jaar eerder. Het resultaat komt zoals al eerder bekend was gemaakt uit op nul. Aan dividend wordt € 1 per aandeel betaald.

Focus blijft op groei

De coronapandemie is de belangrijkste oorzaak voor de omzetdaling. De fritesindustrie ‘trok aan de handrem’, aldus CEO Gerard Backx in het jaarverslag, met ook grote gevolgen voor de afzet van pootaardappelen. Backx laat weten dat de focus van het bedrijf gericht blijft op groei, ondanks de duidelijke vertraging van het afgelopen jaar.

Niet alleen corona speelt het bedrijf parten, ook andere wereldproblemen. Als gevolg van brexit kon er vanaf 1 juli dit jaar geen pootgoed meer op export naar het Verenigd Koninkrijk. In Libanon kampt het bedrijf met specifieke problemen door een bankencrisis. Import van pootgoed kan daar nog wel (vorig jaar 17.000 ton), maar betaling is problematisch. Tegoeden op een bankrekening daar moesten worden afgewaardeerd. Verder is het soms lastig zakendoen in landen waar tegen de Verenigde Staten sancties hebben afgekondigd, maar waar HZPC toch pootgoed wil blijven leveren.

Lees verder onder grafiek

Het volume is toegenomen tot boven de 900.000 ton. - Bron: HZPC
Het volume is toegenomen tot boven de 900.000 ton. - Bron: HZPC

Klein aandeel Nederland

De omzet in de belangrijkste productgroep, pootaardappelen, nam met bijna € 41 miljoen af naar ruim € 274 miljoen. In Nederland, de EU en buiten Europa was overal een flinke afname in afzet. Nederland is maar goed voor 17% van de omzet, andere EU-landen zijn goed voor 48%. Ruim een kwart gaat naar buiten de EU. Het personeelsbestand groeide van 373 naar 391 fte. HZPC heeft vestigingen in 16 landen en exporteert naar 96 landen.

Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteurBeheer