€ 5,19 miljoen steun voor Vlaamse fritesaardappeltelers

Tijdens de coronacrisis viel de afzet van frites naar de out-of-home markt vrijwel volledig weg. - Foto: Peter Roek
Tijdens de coronacrisis viel de afzet van frites naar de out-of-home markt vrijwel volledig weg. - Foto: Peter Roek

Het ministerie van landbouw in Vlaanderen heeft in totaal voor € 5,19 miljoen aan corona-compensatie betaald aan telers van fritesaardappelen. Er was € 10 miljoen beschikbaar, maar dat geld is maar net voor de helft benut.

Dat schrijft de Vlaamse landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) in een antwoord op vragen van Sofie Joosen, parlementslid voor de N-VA. Er zijn 429 aanvragen ingediend, meldt Crevits. Die waren samen goed voor 233.459 ton aardappelen. De gemiddelde grootte van een aanvraag was 544 ton.

Alle aanvragen zijn administratief gecontroleerd. Bij 6% van de aanvragen is een controle ter plekke uitgevoerd. Bij de controle ter plaatse werden de bewijsstukken gecontroleerd over de omvang van de aardappelvoorraad. Ook werd gecheckt of aardappelen zijn gevoerd aan runderen op het bedrijf en hoeveel. Zo werd ook duidelijk of de aardappelteler/veehouder daardoor minder geld hoefde uit te geven aan voer.

‘Geen verdere steunmaatregelen voorzien’

Crevits constateert dat de aardappelprijzen op de vrije markt zeer laag zijn. “Verwacht wordt dat deze marktsituatie aanhoudt tot de horeca in de Europese Unie weer kan openen. Op dit moment worden er geen verdere specifieke steunmaatregelen voorzien voor de aardappelsector. Tijdens deze tweede coronagolf weegt vooral de sluiting van de horeca zwaar op de aardappelsector. De verwachte vraag blijft uit, waardoor heel wat aardappelverwerkende bedrijven achterblijven met volle koelcellen en de verwerkende industrie niet op volle capaciteit draait.”

België en Nederland voerden een compensatieregeling in voor telers van fritesaardappelen omdat de afzet van frites vrijwel wegviel tijdens de coronacrisis begin vorig jaar. In Nederland hebben ongeveer 1.200 telers van fritesaardappelen een aanvraag ingediend voor een corona-compensatie. Daarvoor is ongeveer € 40 miljoen uitbetaald. Er was in Nederland € 50 miljoen beschikbaar.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.