Time-travelling Milkman onttrekt vetdelen uit zaden om daar romige ingrediënten van te maken. - Foto: TTM
Een investering van € 550.000 door Oost NL en door SHIFT Invest stelt de Wageningse start-up Time-travelling Milkman (TTM) in staat om de productie op te schalen, haar product verder te valideren en nieuwe toepassingen te onderzoeken.
TTM ontwikkelt duurzame plantaardige ingrediënten voor zuivelalternatieven. De bron hiervoor is de zonnebloem. De spin-off van Wageningen University & Research (WUR) maakt romige, gezonde en duurzame vetingrediënten voor de verbetering van de textuur. Met haar techniek onttrekt het bedrijf vetdelen uit zaden om daar romige ingrediënten van te maken.
Oleosomen uit zonnebloem
De ontwikkeling van zuivelalternatieven is populair, vanwege vraag naar plantaardige producten van veganisten en vanwege de milieu-impact van zuivelproductie. Om de smaak van die producten op het gewenste niveau te krijgen, wordt veel gebruik gemaakt van palm- en kokosolie. Deze ingrediënten zijn niet duurzaam. “Veel zuivelalternatieven halen we uit palmolie, wat van ver moet komen en waarbij de productie ten koste gaat van tropisch regenwoud”, vertelt Dimitris Karefyllakis, CEO en oprichter van TTM. “Wij kunnen met onze technologie kleine ‘bolletjes’ vet (oleosomen) uit zaden van Europese zonnebloemen halen en zo een lokaal geproduceerd alternatief bieden.”
Smaakvolle duurzame vetopties
TTM verbetert met haar product de smaak en textuur van plantaardige zuivelalternatieven. Karefyllakis: “Romigheid komt van vet, niet van eiwit. Alternatieve eiwitbronnen zijn er in overvloed, maar het belang van het vetelement heeft men over het hoofd gezien. De eiwittransitie kan niet slagen als we geen smaakvolle duurzame vetopties aanbieden.”
De Groeiversneller
Eerder ontving TTM ondersteuning vanuit het programma De Groeiversneller. De Groeiversneller wordt gefinancierd door provincie Gelderland. TTM neemt deel aan het acceleratieprogramma van StartLife (waarbij startups met hulp van de WUR en Oost NL hun groei te versnellen) en is lid van de The Protein Cluster (TPC). Een cluster van bedrijven met een focus op de eiwittransitie.