€ 70.000 boete voor herkomstvervalsing kiwi‘s

Een kiwiteler in het Franse Privas bij Valence heeft van de kantonrechter een boete gekregen van € 70.000, omdat hij uit Italië afkomstige kiwi’s als duurdere Franse verkocht.

Volgens justitie had de teler die herkomstvervalsing bij 468 ton kiwi’s toegepast. De teler werd gepakt na een melding van een voormalige werknemer. “Hij kocht via zijn tuinderij Italiaanse kiwi’s die hij via zijn handelsbedrijf verkocht als Frans. De tuinderij diende daardoor als afleiding”, aldus de aanklacht.

De grote Franse boerenbonden hadden zich als private partij bij de rechtszaak gevoegd, omdat ze een voorbeeld wilden stellen op het gebied van de vervalsing van de herkomst van voedings- en agrarische producten.

Marges zijn klein

“Dit komt erg vaak voor, met name in de fruitsector waar de marges klein zijn en ook erg veel goedkoop product uit het buitenland wordt aangevoerd. Dat geeft fraudeurs veel mogelijkheden ”, aldus de Confédération paysanne. Vorig jaar november werden twee andere Franse handelaren al veroordeeld tot boetes van € 50.000 en € 40.000 voor soortgelijke vergrijpen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.