€ 757 miljoen brexit-compensatie voor Nederland

Foto: Canva
Foto: Canva

Nederland krijgt dit jaar € 757 miljoen uit Brussel als compensatie voor de schade door brexit. Nederland is daarmee na Ierland de grootste ontvanger van compensatiegelden uit de Brexit Adjustment Reserve, waartoe de Europese Commissie vlak voor kerst heeft besloten.

De Europese Unie trekt in totaal € 5 miljard uit voor het fonds dat bedoeld is om de aanpassingen in verband met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU te compenseren. Ierland krijg € 1,05 miljard, Duitsland € 455 miljoen, Frankrijk € 421 miljoen en België € 305 miljoen.

Visserij zal vooraan staan

De bedragen tellen op tot ruim € 4,2 miljard en zijn woensdag bekendgemaakt door Europees Commissaris Elisa Ferreira (Cohesie en Hervorming). Hoe het geld in Nederland verdeeld wordt is nog niet bekend. Een woordvoerder van landbouwminsiter Carola Schouten zegt dat de visserij vooraan zal staan. “We zullen het geld zo inzetten dat het ten goede komt aan het bedrijfsleven.”

Handelsformaliteiten goed afwikkelen

Het Europese geld is gereserveerd voor lidstaten, regio’s en sectoren die het zwaarst getroffen worden door de negatieve effecten van de brexit. Het geld is onder andere bestemd om de extra kosten te dekken die de overheid moet maken om de handelsformaliteiten met Groot-Brittannie goed af te wikkelen. Het gaat daarbij onder andere om het opzetten en uitvoeren van extra controles bij invoer en uitvoer van planten en dieren van en naar Groot-Brittannië. De visserij wordt in het fonds als specifieke sector benoemd, die schade lijdt door de brexit.

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.