€ 8 miljoen naar grondgebonden pluimvee- en varkensbedrijven

16-05 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De € 8 miljoen die Nederland uit de Europese kas krijgt om de inkomenseffecten van de oorlog in Oekraïne te verzachten, komt terecht bij varkens- en pluimveebedrijven met grond. Dat meldt landbouwminister Henk Staghouwer aan de Tweede Kamer.

Het geld komt uit de Europese crisisgelden, die worden afgeroomd van de directe betalingen. In totaal beschikt de Europese Unie jaarlijks over ongeveer € 400 miljoen aan landbouwcrisisgeld, dat alleen in uitzonderlijke gevallen wordt gebruikt. Meestal wordt de reserve uiteindelijk toch uitgekeerd aan de boeren die directe inkomenssteun ontvangen.

Europese bedrag niet uit eigen geld verhoogd

Staghouwer is niet van plan het Europese bedrag uit eigen geld te verhogen. De Europese regeling bood wel de mogelijkheid om de Europese steun met nationaal of regionaal geld te verhogen tot € 24,3 miljoen. LTO Nederland had daarop aangedrongen.

De steun is bedoeld voor grondgebonden bedrijven “met substantiële aantallen varkens en pluimvee”, aldus Staghouwer. Bij de subsidieregeling wil de minister aansluiten bij bestaande subsidieprogramma’s.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer