€ 9,5 miljard verlies Bayer door glyfosaataanklachten

04-08-2020 | |
Bayer zag de beurskoers met 9,3% dalen. Een dag voor de publicatie vam de kwartaalcijfers maakte Bayer bekend dat de koop van de diergezondheidstak door Elanco is afgerond. Toen steeg de koers nog met 4%. - Foto: ANP
Bayer zag de beurskoers met 9,3% dalen. Een dag voor de publicatie vam de kwartaalcijfers maakte Bayer bekend dat de koop van de diergezondheidstak door Elanco is afgerond. Toen steeg de koers nog met 4%. - Foto: ANP

Chemieconcern Bayer noteert over het tweede kwartaal een nettoverlies van € 9,5 miljard. Oorzaak daarvan zijn onder andere speciale kosten voor de schikking in de Round-up-aanklachten. Dat blijkt uit de financiële resultaten die het bedrijf dinsdag publiceerde.

De omzet op bedrijfsniveau daalde met 2,5% tot € 10,1 miljard. De ebitda steeg wel met 5,6%. Onder de streep bleef -€ 9,5 miljard over. De agrarische divisie (Crop Science) was de enige divisie die groei in omzet realiseerde. Bayer merkte duidelijk de invloed van het coronavirus op haar farmacie- en gezondheidstak. Het bedrijf verkocht minder medicijnen omdat de niet-coronagerelateerde geneeskunde voor een groot deel wegviel.

Groei in veel regio‘s

Crop Science noteerde over het tweede kwartaal 2020 een 3,2% hogere omzet. De omzet nam toe tot € 4,8 miljard. In alle regio’s was er groei, behalve in Europa/Midden-Oosten/Afrika. Daar daalde de omzet met 12,3%. Die daling kwam vooral doordat de vraag naar onder andere herbiciden, fungiciden en insecticiden was verschoven naar het eerste kwartaal.

Zaden voor sojabonen

Er was vooral groei in omzet in de zaden voor sojabonen (9,3%). In Noord-Amerika was er een groter areaal aan soja en waren er vraagverschuivingen vanaf het eerste kwartaal als gevolg van onzekerheden over het coronavirus.

De ebitda van Crop Science, de winst voor rente, belastingen en afschrijvingen, nam toe met 28,4% tot € 1,4 miljoen. De stijging is vooral toe te schrijven aan kostensynergieën door de overname van Monsanto en door grotere volumes.

Winst Crop Science-divisie steeg 4,6%

Over het eerste halfjaar steeg de omzet in de Crop Science-divisie met 4,6% tot € 11,6 miljard. Op bedrijfsniveau was er in het eerste halfjaar wel een stijging van de omzet, van 2% tot € 22,9 miljard. Het nettoresultaat daalde naar -€ 8,1 miljard.

Glyfosaataanklachten

Het tweede kwartaal stond voor Bayer in het teken de glyfosaat-aanklachten. Eind juni kondigde het bedrijf aan een oplossing te hebben bedacht voor een schikking van de vele tienduizenden zaken. Daarover is echter nog geen zekerheid. De rechter die daarover moet beslissen, heeft zijn bezorgdheid geuit over bepaalde aspecten. Bayer is bezig daar duidelijkheid over te scheppen.

Kloosterman


Beheer