Doorgaan naar artikel

EC: import-soja en -rundvlees moet ontbossingvrij

EU wil nieuwe regeles invoeren voor de import van soja, rundvlees, palmolie, hout, cacao en koffie.

Geüpdatet op:
Nieuws
Sustainable food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De Europese Unie wil nieuwe regels invoeren voor de import van soja, rundvlees, palmolie, hout, cacao en koffie.

Importeurs moeten als het aan de Commissie ligt gaan aantonen dat deze producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Oftewel: dat de productie hiervan niet heeft bijgedragen aan ontbossing ergens ter wereld. De Commissie presenteerde woensdag een nieuwe regulering die dit mogelijk moet maken.

Coördinaten aanleveren van percelen

Afnemers van deze producten zullen ‘due dilligence‘-onderzoek moeten doen naar de herkomst van hun producten. Hierin moeten zij aantonen dat er geen sprake is geweest van (recente) ontbossing op de percelen waar deze producten geproduceerd zijn. Bedrijven zullen de coördinaten moeten gaan aanleveren van percelen waar deze producten vandaan komen. De Europese Commissie wil landen hiervoor benchmarken: voor invoer uit landen waar het risico laag is dat er ontbossing heeft plaatsgevonden voor productie van deze zes producten zullen de regels minder streng worden dan bij landen waar het risico op ontbossing als hoog gezien wordt.

Areaal bos 420 miljoen hectare afgenomen

Op deze manier wil de EU zijn eigen bijdrage aan wereldwijde ontbossing minimaliseren, aldus de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans. De Commissie noemt de productie van deze zes specifieke producten (en afgeleiden hiervan) de grootste aanjager van ontbossing. In de periode van 1990 tot 2020 is het wereldwijde areaal bos met 420 miljoen hectare afgenomen, een gebied groter dan de Europese Unie, aldus de Commissie.

De Commissie wil met de nieuwe regels bijdragen aan een beter klimaat en behoud van biodiversiteit. Als de Europese Unie inspanningen van andere landen verwacht op het gebied van klimaat, moet het stoppen met het zelf bijdragen aan ontbossing, aldus Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius (Milieu).

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin