EC: salmonella-inspectie Pools pluimveevlees

07-09-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Europese Commissie overweegt later dit jaar een audit in Polen in verband met de vele salmonellabesmettingen in pluimveevlees uit dat land.

Dat schrijft Europees Commissaris Kyriakides in antwoord op vragen van Bert-Jan Ruissen en Annie Schreijer-Pierik. De Nederlandse Europarlementariërs hadden erop gewezen dat kippenvleesproducten uit Polen vaak besmet zijn met salmonella Enteritidis of salmonella Typhimurium. Ze baseerden zich op een bericht op Pluimveeweb dat in 2019 60% van de salmonellabesmettingen in de EU afkomstig was uit Polen.

De Europese Commissie bevestigt dat het aantal meldingen in het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) over salmonella in pluimveevlees uit Polen onevenredig hoog is. De Commissie stelt de meldingen nauwlettend te volgen en contact te hebben gehad met de Poolse autoriteiten, die een uitgebreid actieplan hebben ontwikkeld. Kyriakides noemt de eerste resultaten daarvan positief, maar geeft aan later dit jaar een audit in Polen uit te voeren ‘indien de omstandigheden dit rechtvaardigen’.

Uit een analyse van Boerderij.nl van de RASFF-meldingen over pluimveevlees bleek ook al dat veel meldingen over salmonella in kippenvlees te herleiden waren naar Polen. In het Europese waarschuwingssysteem RASFF is in de eerste helft van 2021 meer dan 150 keer een melding gedaan van onveilig pluimveevlees. Daarvan gingen er 115 over met salmonella besmet pluimveevlees uit Polen.

Opnieuw 42 meldingen salmonella

Overigens waren er in de maanden juli en augustus opnieuw 42 meldingen over met salmonella besmet Pools pluimveevlees. Dat zijn er dus opnieuw veel, maar wellicht hangt dat ook samen met scherpere controles op Pools pluimveevlees.

van der Werff


Beheer