ECB breidt crisissteun iets uit

De Europese Centrale Bank (ECB) vult de crisissteun iets aan en heeft zoals verwacht de belangrijkste rentetarieven ongemoeid gelaten.

De ECB hanteert vanaf juni een lagere rente voor goedkope leningen aan banken dan eerder het geval was. Daarnaast komen er nieuwe monetaire maatregelen, die vanaf mei tot en met september 2021 zullen lopen, onder meer door het verlengen van aflopende kredieten.

Banken lenen ‘gratis’

De depositorente blijft min 0,5%. Daarmee gaat het belangrijkste rentetarief in de eurozone, dat al jarenlang negatief is, niet verder omlaag. Een depositorente onder nul betekent dat banken moeten betalen om geld bij de ECB te stallen. De herfinancieringsrente blijft op 0% staan, banken kunnen dus ‘gratis’ geld lenen bij de ECB.

Amerikaanse rente gelijk

De Amerikaanse Federal Reserve blijft voorlopig doorgaan met het opkopen van obligaties en zal de door de coronacrisis getroffen Amerikaanse economie blijven ondersteunen. Maar volgens de Amerikaanse koepel van centrale banken is het momenteel niet nodig om de toch al lage rente in de Verenigde Staten verder te verlagen. Het belangrijkste rentetarief van de Fed blijft daardoor tussen de 0% en 0,25% liggen.

Krimp 5-12%

De economie van de eurozone zal dit jaar naar verwachting met 5 tot 12 procent krimpen. Dat zei president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) na afloop van de beleidsvergadering van de bank.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.