ECB geeft nog geen krimp

ECB-kantoor in Frankfurt. Foto: Canva
ECB-kantoor in Frankfurt. Foto: Canva

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt vast aan ingezet beleid en geeft deze week geen krimp.

Geen renteverhoging of andere aanpassingen van het monetaire beleid anders dan waar eerder al op is gehint. Dat er geen aanpassingen komen, is conform de verwachtingen van analisten. Tegelijkertijd wijzigden er wel meerdere factoren die invloed hebben op het ECB-beleid. Met name de inflatie blijft maar stijgen. Tekorten aan gas en essentiële benodigdheden voor de industrie zoals computerchips, en verstoringen van de distributie die de economie raken, blijven ook voortduren. Dat remt de groei in Europa en andere grote economieën.

Hoge prijzen tijdelijk

De ontwikkeling van de inflatie benoemt ECB-president Christine Lagarde ook in haar toelichting op het besluit. De ECB blijft er echter van uitgaan dat de hoge prijzen tijdelijk zijn. De hoge inflatie neemt in de loop van volgend jaar af, verwachten de ECB bestuurders. “Op een zeker moment zijn al die chips die we nu nodig hebben gemaakt en zijn ook alle materialen en machines weer beschikbaar en dan dalen de prijzen weer.”

Ook voor de energieprijzen verwacht Lagarde dat die zich stabiliseren of weer wat zakken omdat die door veel tijdelijke gebeurtenissen zijn opgestuwd, meldt het ANP. Het goede nieuws deze week in dat verband is wellicht de aankondiging van de Russische president Poetin dat er binnenkort meer gas naar Europa kan. Dat zou de druk van de energieprijzen kunnen halen.

Lagarde geeft toe dat de hoge inflatie langer duurt dan verwacht, maar op de langere termijn gaat ze er vanuit dat de inflatie weer onder de 2% uitkomt. Dat is en blijft een belangrijk doel voor de centrale bankiers.

Dollar weer iets sterker

De euro heeft gisteren weer iets in waarde ingeboet ten opzichte van de dollar. De ECB noteerde de dollar iets lager op $ 1,1593 per euro. Daarmee is de grens van $ 1,16 opnieuw doorbroken. Begin oktober noteerde de dollar nog iets sterker op $ 1,1542. De stijging van waarde van het Britse pond ten opzichte van de euro lijkt gestabiliseerd op een niveau van rond GBP 0,844 per euro.

Bekijk het verloop van de Euribor-rentetarieven en wisselkoersen via FoodAgribusiness.nl/markt

Esselink
Wim Esselink Redacteur
Meer overBeheer