Foto: ANP
Deze week is de Europese Centrale bank (ECB) gestart met de uitvoering van het noodprogramma om de coronacrisis in te perken.
De ECB heeft in eerste instantie een bedrag van € 750 miljard genoemd voor de opkoop van obligaties van overheden en bedrijven in nood door corona. Of het genoeg is, moet blijken. Het wordt voorlopig nog overtroffen door de aangekondigde maatregelen in de VS. Daar is deze week een overheidspakket van $ 2.000 miljard aangenomen, los van de eerdere (bijna onbeperkte) maatregelen van de Federal Reserve (Fed).
Ongekende maatregelen in onzekere tijden
Het zijn ongekende maatregelen in onzekere tijden, waarvan het nog maar de vraag is of het genoeg is. Steeds meer landen voorzien een recessie door de uitbraak van het coronavirus, die ook de financiële markten volledig op de kop zet. Het Centraal Planbureau (CPB) rekent voor Nederland in het beste scenario met een krimp van meer dan 1% dit jaar, gevolgd door een groei van bijna 4% volgend jaar. Dan moeten wel de coronabeperkingen opgeheven zijn binnen drie maanden. Gaan de beperkingen langer duren, bijvoorbeeld meer dan zes maanden, dan is een krimp met meer dan 5% mogelijk en is het de vraag of er in 20121 al weer groei is. Het CPB wijst daarbij op de grote onzekerheden van de voorspellingen.
Ontwikkeling coronacrisis
Voor de hele Eurozone rekenen kredietbeoordelaars als S&P en Moody’s inmiddels met een krimp van zeker 2% dit jaar. Andere analisten rekenen met nog grotere krimp voor de Eurozone waar ook de zeer zwaar getroffen landen Italië en Spanje deel van uitmaken. Het is duidelijk dat alle voorspellingen van eerder dit jaar van tafel zijn. De grote vraag is voorlopig in hoeverre de crisis zich verder ontwikkelt in Europa en nu ook in de VS. Pas dan kan er meer duidelijkheid komen over de reparatie van zwaar getroffen landen en sectoren. En dan komt ook de heikele kwestie om de hoek kijken over de verdeling van alle toezeggingen die in de afgelopen weken zijn gedaan door centrale bankiers.
Bekijk het verloop van de Euribor-rentetarieven en wisselkoersen via FoodAgribusiness.nl/markt