ECB heeft bijna voor € 3.000 miljard aan obligaties

De teller van de opkoopprogramma’s van de Europese Centrale Bank staat op bijna € 3.000 miljard.

Op 15 mei was het totaal aan opgekochte obligaties van instellingen in de eurozone opgelopen naar ruim € 2.954 miljard, er kwam in een week tijd ruim € 43 miljard bij. Dat blijkt uit de meest recente weekstaat van de ECB.

Het nieuwe opkoopprogramma om de economische klap in de eurozone enigszins op te vangen wordt in ieder geval al volop benut. In dit tempo gaat het hard met het corona-opkoopprogramma ter grootte van €750 miljard dat de ECB heeft ingezet. Het kan dan deze zomer al nodig zijn om het plafond in het programma opnieuw te verhogen. Analisten verwachten daar in juni mogelijk al meer duidelijkheid over.

Coronahulpfonds voor wederopbouw Europese economieën

Het wachten is nu op de plannen die bondskanselier Merkel en de Franse president Macron aan het smeden zijn. Ze hebben een voorstel gelanceerd voor een soort coronahulpfonds voor de wederopbouw van de Europese economieën na corona.

Tegenstanders uitgifte euro-obligaties

Waar eerder de Nederlandse premier Rutte de grootste tegenstander was van een gezamenlijke uitgifte van euro-obligaties lijkt het er nu op dat de Oostenrijkse kanselier Kurz die rol op zich neemt. Merkel lijkt definitief verdwenen uit het kamp tegen gezamenlijke Europese schulden. Daartoe worden naast Nederland en Oostenrijk ook Denemarken en Zweden gerekend. Die laatste twee landen hebben overigens geen euro, maar hun kronen zijn er wel sterk meer verweven.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.