ECB houdt stuur recht voor rente

Foto: AP
Foto: AP

De Europese Centrale Bank ECB verandert voorlopig niets aan de rente in de eurozone.

Dat is conform de verwachtingen op de financiële markten en werd bevestigd na de beleidsvergadering deze week. De rente blijft dus op het extreem lage niveau. De depositorente staat op -0,50%, banken die geld stallen bij de ECB moeten daarvoor betalen. Inmiddels brengen steeds meer banken dan ook een negatieve rente op spaarrekeningen in rekening. Lenen blijft voorlopig goedkoop.

Aan het opkoopprogramma om de door corona getroffen economie te ondersteunen, wordt ook niet getornd. Het tempo kan mogelijk wat opgevoerd worden naar € 20 miljard per week, maakte de ECB donderdag 22 april bekend. Het dieptepunt van de crisis lijkt wel ongeveer bereikt, steeds meer economische indicators gaan de goede kant op, volgens ECB president Christine Lagarde.

Teller op bijna € 4.000 miljard

De teller van het opkoopprogramma loopt nog steeds op, maar wel veel minder hard dan in 2020 op het hoogtepunt van de corona-epidemie. De post opgekochte obligaties voor monetair beleid op de balans van de ECB is inmiddels opgelopen naar € 3.973 miljard . Dat komt neer op 5 keer de omvang van de hele Nederlandse economie in 2020. Begin januari stond de teller nog op € 3.695 miljard. Dat komt neer op een extra aankoopbedrag van bijna € 280 miljard, gemiddeld bijna € 18 miljard per week. In de afgelopen week kocht de ECB voor € 16 miljard aan schuldpapier op per saldo.

Staatschulden

In 2020 zijn de staatschulden in de eurozone fors opgelopen. Volgens Eurostat kwam de staatschuld gemiddeld uit op 98% van het bruto binnenlandsproduct (BBP). Dat is een duizelingwekkend bedrag van € 11.100 miljard. Dat komt door fors gestegen uitgaven om de economie overeind te houden. Omdat de economie is gekrompen door corona loopt de schuldquote extra hard op.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Esselink
Wim Esselink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.