ECB pompt € 120 miljard extra in economie EU

12-03-2020 | |
President van de ECB, Christine Lagarde. - Foto: ANP
President van de ECB, Christine Lagarde. - Foto: ANP

De Europese Centrale Bank gaat € 120 miljard extra in economie van de eurolanden pompen.

Verder krijgen banken extra goedkope leningen. De rente wordt niet verlaagd. Dat maakte ECB-president Christine Lagarde bekend op donderdag 12 maart. De maatregelen komen op de dag dat de beurzen naar beneden tuimelden in reactie op het door Amerika ingestelde inreisverbod voor de meeste Europeanen.

Volgens de ECB is het nu zaak om bedrijven en overheden voldoende toegang te geven tot kredieten. In de kern gezonde bedrijven mogen niet omvallen door de wereldwijde virusuitbraak. Daarom worden voorwaarden van bestaande programma’s voor goedkope leningen aan banken versoepeld. De extra € 120 miljard komt bovenop het al bestaande programma waarmee maandelijks voor € 20 miljard aan obligaties opgekocht kan worden.

Dat de rente door de ECB niet is verlaagd, komt niet geheel onverwacht. Die is al dermate laag dat een verdere verlaging weinig invloed meer leek te hebben. Eerder deze week verlaagde de Britse Centrale Bank de rente met 0,5%. De Amerikaanse Fed verlaagde de rente al eerder. Financiële analisten sluiten niet uit dat in de komende maanden de ECB alsnog de rente verlaagt.

Bekijk het verloop van de Euribor-rentetarieven en wisselkoersen via FoodAgribusiness.nl/markt

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur
Meer over


Beheer