ECB stelt geld beschikbaar voor niet-eurolanden

De leenfaciliteit voor de landen moet liquiditeitsstress door de coronapandemie voorkomen.

De Europese Centrale Bank (ECB) stelt geld beschikbaar voor centrale banken van niet-eurolanden. Die leenfaciliteit moet voorkomen dat er liquiditeitsstress ontstaat als gevolg van de coronapandemie.

Staatsleningen eurolanden als onderpand

Het geld is beschikbaar voor leningen waarbij staatsleningen van eurolanden in euro’s als onderpand kunnen dienen. Ook kunnen leningen van supranationale instellingen, zoals bijvoorbeeld de Europese Unie, worden geaccepteerd.

De nieuwe leenfaciliteit blijft beschikbaar tot en met juni 2021. De ECB mikt met het geld op Europese landen die nauwe financiële en handelsbanden hebben met de eurozone. Eerder werden al afspraken gemaakt met Kroatië, Bulgarije en Roemenië over het beschikbaar stellen van extra geld.

Spaanse minister kandidaat voorzitter Eurogroep

Kort voor het eind van de aanmeldingsperiode heeft ieder geval de Spaanse minister van Financiën Nadia Calviño zich officieel kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de Eurogroep, het overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurolanden. Dat maakt de Spaanse regering bekend. De huidige voorzitter Mario Centeno uit Portugal stapt in juli op.

Belangstellenden voor de prestigieuze functie kunnen zich nog tot donderdagavond melden. De voorzitter van de Eurogroep is automatisch ook voorzitter van het Europese noodfonds ESM.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.