Ecomodernisme of Ot en Sien?

09-09-2020 | |
Foto: Canva
IMG_Ontwerpzondertitel-2020-09-08T152756.669

Er wordt veel gesproken over landbouw in de media. Het moet anders lees je dan. Ik denk dan waarom?

Ook afgelopen weekeinde was de landbouw in de landelijke dagbladen weer volop aan de beurt. Het moet anders is de teneur. Maar wat ik al deze opiniemakers zie betogen, is vanuit mijn perspectief vooral weer een stap terug naar Ot en Sien-landbouw en verbreding naar diensten.

Vakmanschap en schaalgrootte

Ik vraag mij af of deze opiniemakers wel doorhebben wat zich werkelijk afspeelt in de landbouw. Wereldwijd zie je juist een snelle move van voedselproductie door middel van gespecialiseerde bedrijven die door vakmanschap en schaalgrootte relatief steeds goedkoper voedsel produceren. Dit alles met de consument als spekkoper. Deze bedrijven zijn voor een deel juist succesvol doordat tijdens het productieproces de input van arbeid, grondstoffen en oppervlakte steeds optimaler benut worden.

Sociologisch gezien op wereldschaal een groot succesverhaal. Maar het moet anders lees je dan. Ik denk dan, hoe en waarom? Terug naar een landbouw met lagere opbrengsten en dus hogere voedselprijzen, mindere efficiëntie, minder resterende ruimte op de aarde voor natuur en ruimte voor nostalgie?

Biologisch bedrijf

Volgens mij wordt het tijd dat het ecomodernisme meer omarmd wordt. Een beweging die staat voor moderne productiemethoden waarbij groei en groen samengaan. Een geluid dat nodig eens duidelijker gepositioneerd mag worden. Wat zie je nu, wanneer minister Schouten weer eens een nieuw plan lanceert, wordt dit vrijwel altijd gedaan op een biologisch bedrijf als gastbedrijf.

Met relatief weinig grond, methaan en stikstofverliezen produceren deze bedrijven hun melk

Onlangs heb ik een webinar mogen volgen over enkele bedrijven met de hoogste melkproducties in Nederland. De bedrijven zaten tussen 14 en 15 duizend kilo melk per koe, dit op basis van op maat gemaakte rantsoenen op basis van kwaliteitskuilvoer en snijmais aangevuld met vooral aangekochte voertarwe en raapschroot die in Europa geteeld zijn. De levensproducties lagen bovengemiddeld op deze bedrijven en de voerefficiëntie tot wel 1,8 kilo melk per kilo voer. Met relatief weinig grond, methaan en stikstofverliezen produceren deze bedrijven hun melk.

Als het zou platslaan en ieder melkveebedrijf zou op een dergelijke manier gaan produceren, dan zou je met 30% minder koeien en 30% minder grond de Nederlandse melk kunnen produceren. Ruimte voor de maatschappelijk gewenste natuur en bouw. Het zou enkele politieke vraagstukken een stuk eenvoudiger maken, zou minister Schouten zich dat realiseren?

Schoonvelde
Henk Schoonvelde Columnist

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.